Předchozí 0350 Následující
str. 342

dolů; boty vysoké přes kolena, ze silné kůže (stály až 15 zl.). Pak také měli kalhoty »raithósny* z černé teletiny a jen pruhy sukna od kolena k pasu a na límci; sukna spotřebovalo se na ně jen 7a lokte, ale dvě telecí kůže. Střevíců nebylo. Na krku hedvábné šátky, červené, na uzel a kličku zavázané; módnější bylo místo kličky a uzlu šály nadívat —¦ provlékat prstenem. Hůlky do ruky byly ještě rovné. Zahnuté nosili teprve od r. 1868. Dýmky (fajfky) »uherky«, >brady< (někdy stříbrem kované), >hrnčenky« a již ponenáhlu objevovaly se »porcelánovky«. V Kolovči okolo r. 1800 nosili i mužští copy ze svých vlasů.

Ženské nosily krajkový čepec za svobodna v zadu opletený, za provdání v zadu jen kalounky. Živůtek damaškovy s rákoskou nebo osticí (fišpanem). Punčochy bílé, střevíce (»šlifre«) z teletiny, sukně krátké, lněné, červeně a modře »štráfované«, široké »faldované*. Bylo na ně třeba 47s lokte látky. — Kabátky krátké, soukenné nad kyčle, v zadu »faldy«; na všední den »šerkový«. Byly na před vykrojené (na prsou) a prsa šátkem se přikryla. Jak se vdala, měla kožíšek, na límci a dole na konci rukávů kuní kožešinu, vnitř spratek nebo sukno »futro<. Všedního dne na hlavě bílou plenu, ve svátek vyšívanou. Plenu daly na čepec. »Po domácku* nosily šátky na babku zavázané t. j. okolo hlavy cípy zatočené a v zadu zavázené. (Tak se nosili muži a ženy v Srbicích a Těšovicích a ke Švihovu.) V Lohavčicích a Poděvusích nosili se trochu jinak >po bulsku* (bulácky).

2. Mužský kroj v Lohovčicích (asi před r. 1840).

Svobodný: Klobouk se svrškem nízkým, kulatým, kolem černá pentle a na pentli 20 i více šnurek drobných, všelijak barevných korálků (šmelců). Střechu měl velmi širokou, tak že podobal se deštníku. Bílé punčochy a střevíce s řemínky uvazovali. Žluté kožené spodky až po kolena ze skopoviny, někdy i z jelení, srnčí kůže, ba i z pukloviny. Kazajka (špenzr) z modrého sukna i zeleného, stojatý límec, dvě malé klapky pod krkem, černé knoflíky z rohoviny nebo žluté mosazné, někdy i olověné a na nich rozličné figurky vytlačené. Pod špenzrem soukenná vesta (lajbl), z předu i ze zadu ze stejné látky; zapínala se od hora až dolů. Košile plátěná, vyšívaná červenými výložky. Na krku černý, hedvábný šátek. V zimě: Vydrovka s aksamitovým zeleným svrškem a kolem vydři kožešinu z předu nižší, v zadu vyšší. Vysoké boty a plášť z modrého sukna. Ženatý měl tutéž vydrovku, a týž veliký, (nízký, ale s ohromnou střechou) klobouk, ale bez korálků, s červenou pentli a z proslředka svršku až po okraj střechy sahající úzké černé pentličky. Plášť z modrého nebo zelenavého sukna. Ostatní shodovalo se se svobodným. Když šel muž na oddavky se svou nevěstou, musil mít na hlavě vydrovku a na té ještě klobouk. V ruce nosili ne silný lískový prut (ženatí silnější) zcela rovný. Klobouk stál 4—5 zl. Vydrovka stála 8 —14 zl. Kožené spodky stály 6—10 zl. Sukno bylo toho času velmi drahé, ale dobré a užitečné.


Předchozí   Následující