Předchozí 0375 Následující
str. 367

Podobně barvou i způsobem vyšit jest šátek vyobrazený é. 7. (str. 365% ale jest odlišný vzorem. Polovina vyšita jest širokým okolkem, nad nějž květy v cípu jen málo se zvedají; z obruby té nápadně vynikají veliké květy, z nichž polovice vyšita jest plně, polovina výplní lehce nastíněna mezi drobnými kvítky a lístky. Na druhé polovině šátku vedena jest kolem jednoduchá větévka květová, v rohu vrcholící v kytku ze tří květů; okrasa cípu doplněna jest trojí řadou kvítků, volně kladených.*)

Na vyobrazení č. 8. (str. 368) vidíme dva šátky zcela různé. Šátek 1. vyšívaný hedvábím červeným jest na okraji vyzoubkován, nad tím pak proveden jest pruh mřížkováním z nití hladce přes sebe napříč kladených, a kde se křižují, přepichovaných; tak vyplněn jest i veliký kalich, jímž rohová skupina se zakončuje. Vlnovka z dvojitého stonku s drobnými lístky a stejně se opakujícími kvítky doplňuje ozdobu okolní, nad ní v rohu zvedá se srdcovitě kreslená skupina, končící se větším květem zvonkovitým. Šátek ten vzorem hlásí se k výšivkám městským. Šátek 2. z toho vyobrazení jest vyšit hedvábím černým. U toho jest ozdoba seskupena do čtverců, na způsob ozdoby kouter. Nad obrubou stonkovým stehem z drobných obloučků, střídavě v lístek a kvítko vrcholících, jest umístěna v rozích čtvercová skupina větší, na stonku v úhlopříčně vedeném komponovaná, po okrajích čtyři skupiny menší téhož vzoru. Ve skupinách, složených z drobnějších kvítků a větévek, jsou i větší tvary, jablíčka a karafiáty, vyšity plně.

Museum Poděbradská má několik šátků karmazínových toho druhu, vyšívaných červeně, jednotlivé skupiny květové jsou kladen} po okrajích šikmo, v polovině okolního lemu se vrcholky květů stýkají.

Od těchto šátků docela se liší uspořádáním šátek č. 9. (str 369) z okolí Rožďalovic. Nad prostou obrubou bílou, k níž přišita krajka bohatě zřasená, vine se v pravidelných obloučcích stonek s lístky, v zákrutech stejně se opakujícími, tvary květinovými doplněný. Nad ním, ještě ozdobnou linkou oddělena, rozkládá se teprve zvláštní skupina rohová, v níž nápadný jsou dva veliké květy mezi drobnými ornamenty. Oba postranní rohy vyplněny jsou příbuznými, ale zmenšenými kyticemi, kdežto nad okolní lem vkresleno po každé straně po dvou rozložených kyticích s karafiáty. Toto uspořádání rohové, umístěné zvlášť nad okolkem, opakuje se i na plénách bílých; jím liší se výšivky z okolí Rožďalovic, Křince a Dymokur od výšivek poděbradských a nymburských.

Odchylkou jest šátek č. 10. (str. 370), který má přímo u obruby kytice a jest vyšit hedvábím dvojí barvy; karafiáty má červené, listy modré. Tento ojedinělý kus jest majetkem p. Stiftra, lékárníka v Křinci. K šátkům karmazínovým druží se fěrtochy, karmazínem vyšité, nejen tímto materiálem vyšívacím, ale i ornamentem květinovým a technikou, a dojista také stářím. Že to bývaly fěrtochy dívek nebo nevěst,


*) Šátek ten jest ze Zvěřinku u Sadské a jako č. 7. majetkem p. řed. Smutného v Sadské.

Předchozí   Následující