Předchozí 0390 Následující
str. 383

se mnou na každý čas na cestách, na vodách, v domě, v městách, ve vesnicích, na polích, všudy na každém místě, kdežkoli chodím, dělám, sedím neb jezdím a spím. Pane Bože, ostříhej mě od smrti nevinné Kriste, buď štít a obrana ctnosti proti všem nepřátelům vidomým i nevidomým. Pán Ježíš šel prostředkem a prošel. Hlava Kristova, jazyk Šalomouna, žena Jakubova, obyčej a pokoj Ducha svatého budiž se mnou a obraňuj mě, Kriste, služebníka svého. Trojice svatá, na cestách i v domě, rač mě ostříhati ode všech nepřátelů; Pane Bože, dej mně štěstí a požehnání své ve všem dobrém a pomož svou milostí, Stvořiteli můj, jenž Jsi a kraluješ na věky věkův, Amen. Skrze krev Pána našeho Ježíše Krista, střelo stůj f, skrze čtení svatého Jana, stůj skrze Pána našeho Ježíše Krista "j", stůj skrze panenství Panny Marie, stůj skrze Pána Ježíše Krista vstupujícího do chrámu, stůj a přikazuji tobě z moci Pána našeho Ježíše Krista, kterémuž tekla krev z jeho svatého boku na vykoupení všech věrných. Ježíši Nazaretský, králi židovský, rač ostříhati, zastaviti všechny střely a zlé zbraně mému hříšnému tělu škodné, ve jménu Otce f i Syna f i Ducha svatého f Amen. Milosť Ducha svatého buď se mnou i za mnou a přede mnou, rač mě ostříhati ode všeho zlého, od ďábla šeredného. K tomu mi dopomáhej Bůh Otec, Bůh Syn, Bůh Duch svatý, Amen. Pokoj Pána našeho Ježíše Krista a moc Boží budiž se mnou a střelo, stůj skrze Pána našeho Ježíše Krista, stůj skrze zvěstování Panny Marie, anděla strážce, stůj, střelo, skrze Pána našeho Ježíše Krista, jehož bok svatý prohnán jest a, střelo, stůj a, střelo, stůj skrze hříšníky Pána našeho Ježíše Krista, kteříž jemu prohnali jeho ruce i nohy, střelo, stůj skrze pohřeb i z mrtvých vstání i na nebesa vstoupení Pána našeho Ježíše Krista, střelo, stůj a přestaň.

Dr. Čeněk Zibrt:

Nejstarší zbytek staročeského návodu mravoučného »Práv doktora Grobiana« ze XVI. století.

Práva nepravá nezdvořilého doktora Grobiána byla satyrická skladba staročeská, upravená podle Dedekindova latinského a německého návodu ke slušnému chování. Podrobnosti o knize podal jsem ve spisech: 1. Poctivé mravy a společenské řády při jídle a pití po rozumu starých Čechů, v Praze, 1890 a 2. Frantova práva, vyd. Česká Akademie, 1904., -kdež jsem uveřejnil text Grobiánových Práv podle pozdního přetisku z konce věku XVII. Tuto otiskuji text starší, zlomek Grobiána ze stol. XVI. O knize byly zprávy, ale text nikde se nezachoval. Náhodou vložil ukázku z něho Jiří Tesák Mošovský do mravokárné knížky o lakomství r. 1601.

Touží na čeládku, jak se chová divně ve službě. Nepoddaná, nevhodná, nevěrná, neposlušná a všeho šibalství a nešlechetnosti plná čeládka, jako


Předchozí   Následující