Předchozí 0405 Následující
str. 397
* Krvavý koleno. (EngeL Pantaleon.) V Horách Málky Boží straší se děti nejen po klekání, nýbrž vždy, kdykoli se jim chce zabrániti, by někam nechodily, slovy: > Počkejte, chytí vás krvavý koleno !< Poklekání straší se děti též klekánicí.    V. Rataj.

* Jos. V orel, hudební skladatel, přítel K. J. Erbena. Prosím všeehny, kdo by poskytnouti mohli nějakých zpráv z mládí P. Jos. Vorla, hudebního skladatele, faráře ve Zdicích, nebo příspěvků, osvětlujících jeho styky s K. J Erbenem a Chmelenským, nebo vůbec nějaké životopisné črty důležitější podati, by mně laskavostí svou u vypsání jeho života přispěli.

    V. A. Oremšov, Ph. St, Praha, Klementinum.
* „Zavrtaná v máji." Na Kadovsku zachovává se tento snad v jiných krajinách málo známý zvyk: Která dívka »při stavění máje* nechce se vyplatiti a místo zúčastnění se tance zůstane doma, takové dívce na posměch vyvrtají hoši v máji hodně vysoko od země díru, do ní vloží hrst koňských žínat a tyto dobře v díře upevní. Pak vyvolají veřejně jméno neochotné dívky a posmívají se jí, že »je v máji zavrtaná*. Kdo zná podobné obyčeje?    J. P. Hille.
* Sanytrnlci. (Nová kniha o sanytrnictví.) Koho zajímaly články, jež jsme uveřejnili na dotaz p. řed. J. Tykače z České Třebové, o sany-trnících, upozorňujeme na knihu, právě vydanou, jež se týká téže látky. Ottomar Thiele sebral rozsáhlý materiál archiraí a po stránce historické i chemické se zřetelem k dějinám válečnictví sestavil ve výborné knize : Salpeterwirtschaft unď Salpeterpolitik, Eine volkswirtschaftliche Studie uber das ehemalige europaisehe Salpeterwesen nebst Beilagen, Tůbingen, Laupp'sche Buchhandlung, 1906, v. 8°, str. 5, 237. Jen škoda, že nezná autor českých prací o témž předměte, ba ani patentů a nařízení, jež byly vydávány z Vídně.    Č. Zíbrt.

Předchozí   Následující