Předchozí 0404 Následující
str. 396

@NZVN@Směs.

* Když dítě pláče celou noc. Návod staročeský z rukopisu biblio-theky Musea král. Českého, sign. 111. F. 53, 1. 56b : Vstana ráao ve čtvrtek do, slunce, naber vody, a neohlédej se nikam aniž s kým mluv, aniž dej sobě té vody bráti, učiň koupel, načniž celý pecen, vymniž třídu chleba toho, vlož v koupel, maž dítě a postavě dítě třiž tím chlebem dolů, lejž skrze šaty džbánu bera hrnkem, a potom ostatek koupele z necek vliž vše do džbánu, smíchejž šatu s tím chlebem v hromadu, i ponechejž za hodinu neb déle v šatě toho chleba mokrého, potom rozděl na dvé tu kouli chlebnou, nalezneš psí srsti v něm, dejž s chlebem, kam chceš, nebo někde polož pod střechu neb psu dej, a večer učiň tež tím vším obyčejem, a budef dobře spáti. A říkej tak, že by pes schnouti a dítě polepšiti se, a to dítě s Boži pomocí tlusté bude a zdravé, tomu věř.     Č. Zíbrt.

* Divoké čili zpáteční žínky na Domažlicím. Stará Hana Malejch z Radonic (u Domažlic) vypravovala: Žínky nebo zpátečné(í) ženy bývají v lesích, tam perou plínky svých malých dětí. Zpáteční taková žínka chodí k šestinedělkám a vymění si malé děti. »Já tě je nepřinesu,* opouští těmito slovy šestinedělku, a za několik dní už přináší děcko šestinedělce. Zpátečně ženy chodívají si rády vypoučet do vesnice chléb, mouku i šaty. Řekne-li taková žena zpátečná: My vám to nedáme, jistě to oplatí ; protože mluví opak, říkají jim »zpáteční ženy«.

    Engel Pantaleon.
* Zisková kuchyně. K obležení Plzně ^ižkou pojí se pověst o tak zvané »Žižkově kuchyni". Husité obléhali Plzeň několikráte a pověst spojila tato obléhání v jeden celek tím způsobem, že učinila Žižku vůdcem a obléhatelem husitským vůbec. Tábor Prokopa Holého při obléhání r. 1433/4 stál podle Jaunera na soutoku 2 řek (Mže a Radbuzy), kteréžto místo prý se nazývalo až do r. 1618 »Žižkovou kuchyní«. Plzeňští postavili v potupu na ta místa šibenici a předhazovali nekatolíkům, že náboženství jejich je tak staré jako jejich šibenice, což okolní města, pokud byla nekatolická, velmi těžce nesla. Proto byli Plzeňští r. 1618 při dobytí města Mannsfeldem nuceni, vlastnoručně šibenici zbořiti, a Rokycanští, jich nepřátelé ve víře, postavili jim šibenici novou, vzdálenou od původního místa, při čemž podle souhlasného naříkání katolických zpravodajů užili čtyř sloupů z Božích muk.    Dr. Josef Volf.

* Dětská závist při hře Hraje-li z hráčů delší dobu míč a to šťastně, že neudělá »zmýlenou<, závidí mu to ostatní a křičí: »Řekla rybička, aby byla chybička, řekla rybička, aby byla ehybičkat, a to stále opakují, až hráč udělá chybu. Z Kolovče. Engel Pantaleon.

* Výklad slova Mulišák. Na Podřipsku slyšel jsem říkati pouze »Mulisák«. Dostal jsem za odpověď: >To se tak děti straší Mikulášem. Ten říká: Muli se, muli se, a od toho je taky Mulisák.* (Dřínov.)

     F. Homolka.

Předchozí   Následující