Předchozí 0447 Následující
str. 439

jenž jsi jediný v podstatě Božství a trojí v osobách, požehnaný a ne-smrtedlný Bůh zůstávající na věky věk&v. Amen.

Modlittba, když by se měla bitva státi s nepřátely, velmi pěkná:

0 Ježíši, Synu Boha živého, ty když jsi pro mne hříšného smrt bolestnou jměl podstoupiti, poslední boj přehrozný a přestrašlivý maje s tím ouhlav-ním nás všech nepřítelem ďáblem, horlivě a snažně jsi se svému nejmilejšímu Ottci modlil a k němu volaje i pot krvavý z svého těla jsi vyléval, žádaje jako pravý člověk a účastník mdlob našich za posilnění v tak těžkém boji. Kteroužto tvou nejsvětější modlittbu já sobě připomínaje nyní a vida proti sobě nesčíslný houf rozlícených nepřátel, s nimiž se teď potkati mám, poníženě i důvěrně k tobě se utíkám, tvé velebnosti Božské prosím a žádám: ó smiluj se nade mnou i nade vším tímto lidem křesťanským. O račiž dáti nám té své svaté zásluhy nyní užiti. Ó uděliž nám svého vítězství. Ó propůjč nám své udattnosti, věrnosti, stálosti

1 šťastného'vítězství, a dej, jakž tvou modlittbou tehdejší ďábel přemožen, atť i nyní od nás, houfu křesťanského, tak přemožen jest tento přehrozný houf modlářův.

Neb jakož tamto satan nemyslil než přemoci tebe a zkaziti království tvé svaté, tak i tito nepřátelé naši vypleniti chtějí nás, jenž jsme stádce tvé a církev tvá. O nedopouštějž toho na nás a neopouštějž lidu tvého pracně krví tvou vykoupeného. Ó zahanbiž nepřátely tyto, tak jakož jsi zahanbil Faraóna, Filistínského Goliáše, Kananské i Assyrské národy převzsteklé. Ó potěšiž svého malého stádce, tak jako jsi potěšil zarmouceného Ezechiáše, atť vidí všickni lidé, že ty sám toliko jsi Pán a Král nepřemožený. 0 rozpomeniž se na svá slitování, popřej nám udattnosti, síly, zmužilosti, umění i prozřetedlnosti k rozkošnému vítězství. Ó ty nejmocnější, nejsilnější, nejudatnější a nejvěrnější náš Spasiteli, spasiž nás, chraniž nás, bojuj za nás. Nebotť my nemáme žádného jiného Pána a ochránce takového, kterýžby nás z hrdla smrti vysvoboditi mohl a v němž bychom svou naději složiti mohli, jediné tebe samého. O rozpomeniž se na své přebolestné umučení, rozpomeň se na své přesvaté jméno, v němž jsme pokřtěni. Rozpomeň se na svou křesťanskou církev, kterouž jsi sám svou předrahou krví vykoupil a očistil. O rozpomeň se na naše milé přátely, ottce, mattky, brattří, sestry, strejce i díttky, kteříž doma na nás vzspornínajíce, za nás tobě se modlí a všecku naději v tobě samém Vykupiteli vzskládajíce žádostivě očekávají slyšeti o tvém nám uděleném vítězství. 0 nejnepřemoženější Králi, rač dokázati nyní svého vítězství nad nepřáteli těmito. Obratť hněv svůj hrozný na ně a pustiž na ně strach a zděšení. Ó žmatiž všecky šiky jejich, přiveď k zemdlení všecku sílu jejich. Atť sspatříc znamení kříže tvého předěsí se a vydají se v utíkání, nám pak rač uděliti svého svatého požehnání. Učiniž to všeckno Pane Ježíši, synu Boha živého, náš věrný Spasiteli, pro své nevinné umučení a pro čest a slávu jména tvého na věky požehnanýho, nebo ty sám jsi Král kralujících a Pán panujících, jediný Bůh s Ottcem i s Duchem svatým, požehnaný na věky věkův. Amen.

Po této modlitbě může se zpívati: Pán Bůh s námi, za námi i před


Předchozí   Následující