Předchozí 0004 Následující
str. 1
Dr. Čeněk Zíbrl:

Jak se dívala Božena Němcová na lidové podání v »Babičce« a v slovenských pohádkách.

(S 14 vyobrazeními.)

Český Lid věnoval od počátku pozornost životu a činnosti Boženy Němcové, zvláště na poli národopisném. Otiskovali jsme z auto-grafů její záznamy lidového podání, uveřejňovali jsme dopisy její hlavně zásluhou slč. Marie Gebauerové, které podařilo se dopátrati celé řady zajímavých, tklivých dokladů k životním poměrům B. Němcové. Příspěvek další, který tuto podávám, jest pouze pokračováním všeho, co již v Českém Lidu bylo otiskováno — jsou to další svědectví neutěšená, jaké trapné poměry svíraly ubohou trpitelku, a další důkazy, jak v dobách nejkrutějších Božena Němcová, podle vlastního přiznání, docházela úlevy a osvěžení při tvorbě >Babičky«, v úpravě nasbírané látky lidovědné do tisku (slovenských pohádek a pod.).

Již několikráte hájil podepsaný svého stanoviska, pokud se týče upřímného odhalování všech strastí, jež provázely činnost a životní osudy Boženy Němcové. Spravedlivá kritika také se ujala redakce Českého Lidu, že si tu vede otevřeně, beze všech oklik a bez slazeného sentimentalismu, věrně podle pravdy. Jsou to žalostné stesky, jak B. Němcová běduje, zoufale volajíc o slitování, o pomoc. Listy, plné těchto stesků, výčitek, otiskujeme doslovně, beze všeho umenšování a zmírňování, aby se neopravovala drsná pravda, jež čiší z dojemných řádků nešťastné spisovatelky, pracující do ůpadu, soužené nemocí svou i v rodině, mučené čím dále, tím hrozivější nuzotou. Čtoucí se diví, jak mohla B. Němcová za těchto neutěšených, rozervaných poměrů v domácnosti a v celém životě vůbec oddávati se duševní práci na základě důkladného studia lidu českého. Každý, kdo zase listy další v tomto čísle přečte, bude jistě hluboce dojat. Pryč s polovičatostí a se zatajováním — takové a nejinaké byly poměry, a nahlédnutí do těchto nejsmutnějších okolností, jež svíraly a týraly Boženu Němcovou a zatěžovaly pohodlnou volnost její tvorby, získá jí, doufám, jen nových sympathií.

Sochař Čeněk Vosmík daroval podepsanému poprsí Boženy Němcové, jak ji znázornil na její desce pamětní v Domažlicích. Srv. vyobrazení na str. 25. Zdařilé poprsí to krášlí stěnu nad mým stolkem, kde studuji


Předchozí   Následující