Předchozí 0081 Následující
str. 78

Rabátko čili lemůvka z květin dle národního ornamentu.

9. Santolina koulovitá. 10. Santolina zelená. 11. Alternanthera amoena. 12. Sedům carneum varieg. 13. jako číslo 11. 14. Alternanthera aurea compacta.

Český ornament, takto upravený, hodí se pro každou zahradu, přizpůsobenou pro jakékoli skupení květů, obklopených trávníkem. Nejlépe na ploché půdě. Místo dobře se zkypří, není-li zem dosti dobrá, vhodná, nahradí se prstí kompostní, povrch se pravidelně urovná. Při skupinách kruhových neb elipsovitých upraví se povrch v mírný oblouk, při lemův-kách samostatných uhrabe se povrh zcela rovně. Nyní se provede nákres. Základní tvary nutno přesně vyměřiti a hlavní body hůlkami si označili. Když jsou nákresy čarami provedeny, může se ještě ku zvýšení efektu přistoupiti ku plastickému zvýšení jednotlivých částí obrazce. Nanese se tedy potřebná zem na nákres a rukou, jak obrazec vyžaduje, se formuje. Sází se kolíčkem. Nejprve se nasázejí řady, naznačují obrysy nákresu, pak se ostatek prostě vyplňuje. Čím drobnější nákres, tím jemnější aby byly květiny. K označení jednotlivých čar oblíbeny jsou netřesky, pro výraz jednotlivých bodů pak nejlépe, vzíti Echeveria, Festuca glauca, podle potřeby tvar a barvu. Pro výplně velkých polí, v nichž nákres rozložen, berou se nízké rostliny, lesklezelená plasivá Veronica repens, šedozelená Herniaria glabra, nebo šedozelená, trochu hrubá Antennaria tormen-tosa. Pro vlastní nákresy jsou nejzpůsobilejší: Alternanthera (žlutá, růžová, hnědá, červená). Výběr doplňují: Sedům variegatum, Mesembrianthemum cordifol. varieg., Alsine aurea, Mentha gibraltarica a kvetoucí Lobelie. Statnější rostliny, jako Pelargonium, Gnaphalium lanatum, Achyranthes Iresine, hodí se jen pro skupiny větší s hrubšími nákresy.

Po vysázení rostlin (ani hustě ani řídce!) dlužno zalévati, občas zkypřiti a hlavně — udržeti obrazec v náležitých čarách, když totiž každých 14 dní skupinu přejedeme ovčími nůžkami a to, co přes čáru vyniká, odstraníme.


Předchozí   Následující