Předchozí 0142 Následující
str. 139

vůbec za spoluměšťana a souseda. Jejich protest ze dne 28 máje obsahoval deset obšírných důvodův i byl opatřen 108 podpisy. Pojednav o této věci, odvětil 6. června r. 1798 magistrát: »Žádost a vyjádření obyvatelův téhož města, by ta dne 24. máje 1798 na várečný dům čis. 6. předsevzatá licitace zrušena a místo ní jiná nově nařízena, k ní pak jenom každá schopná a právo mající osoba připuštěna býti mohla — —• — se vynáší, že když oni ospravedlněni nejsou slavnému magistrátu něco předpisovat, oni ampliciter s jejich žádostí odmrštěni jsou.«

Poličtí tehdy měli ještě v dobré paměti případ z r. 1726 a proto prý stavěli se na odpor trvalému usazování se židův. Událať se téhož roku z úterý na středu po sv. Václave po jedné hodině s půlnoci následující příhoda: Lidé zlí odnesli dva žebříky na Horním předměstí od stavení Andresa Fajmana a Bartoloměje Nebudy, a přistavivše je ku městské zdi, na ni se dostali, potom spustivše jeden žebřík do zahrady Jana Nespěš-ného proti oknům, dolů sestoupili, ze zahrádky do dvora, pak do světnice vnikli, svíčky voskové rozsvíceny měli, starou prodavačku Dorotu a dvě děvečky ihned svázali a jim přikázali, aby mlčely, nechtějí-li zabity býti. Jiní zatím jarmárku ve světnici zazděnou vyloupali a co v ní bylo: šály stříbrné i pozlacené, stříbrné lžíce a peníze pobrali. Ty tři ženy svázané zavlekli do pivnice neb sklepu, potom pecí vlezli do malé světnice, sbo-řili kamna a vešli do komory, kde Nespěšný spal se synem, a tu je též někteří bili a svázali. Ostatní pak truhly prohlíželi a pobrali vše, co v nich bylo v úhrnné částce 3685 zlatých. Nespěšný při výslechu složil o tom tělesnou přísahu a se synem i služkami tvrdil, že pachateli loupeže byli židé. Lupiči unikli touže cestou, kterou vplížili se do domu. Sotva rozneslo se to po městě, vydalo se několik měšťanů za nimi do Moravy a ohlásilo se v Brně při právě. Zločin byl odtud rozhlášen oběžníkem po vší zemi a v něm nařízeno, aby zadrženi byli židé, kdekoli by s takovými penězi dopadeni byli. Za čtyři neděle přišla do Poličky zpráva, že někteří jsou postiženi ve Slavkově a zde uvězněni. Pro ně vypraveni jsou konšel Kaplánek, městský rychtář Kastner s poslem právním a popravním, a konečně i vesničtí »myslivci«. Tito poslové přejali zatčené a dobře svázané do Poličky přivezli, arestem dobře opatřili a potom úřadu krajskému zprávu učinili.

Odtud jest nařízeno, aby čtyři z Poličky odvedeni byli a to: první ku právu do Lanškrouna, druhý do Bystrého, třetí do Vysokého Mýta a čtvrtý do Litomyšle. Potom zase další tři z poličského vězení do Prahy zavezeni jsou a dne 3. ledna 1729 poslední vyzdvižen a taktéž do Prahy dodán byl. Tam v arestu přijali katolickou víru. Po vykonaném křtu byli na místě popravním sťati a měli katolický pohřeb dne 18. ledna 1729. Přes to však Jan Nespěšný pohořel: dostal se mu z ukradených peněz toliko 501 zlatý.


Předchozí   Následující