Předchozí 0154 Následující
str. 151

branší dělostřeleckých žádnému jinému sboru vojenskému dovoleno. Není však ničehož tomu na překážku, aby mužové odpuštění jiných vojenských sborů u jakéhokoliv odvětví prací do díla vstupovali, v kterémžto případu, když je vojenští jejich sborové nazpět povolají, k nim přiraziti musejí a za obyčejné odpušlěnce pokládati se mají. f) Důkladné a ustavičné chování v patrnosti dělníků komandem odpuštěných ukládá se co nejpřísněji dělostřeleckým zbrojním distriktům správním, c. k. fabrice na palnou zbraň atd., a sice každé jedné branši strany osob k ní patřících, a přihlížení k tomuto předpisu vznáší se na c. kr. generální dělostřelecké ředitelství. Mecséry, m. p.

Václav Schulz:

K dějinám učitelských poměrů na sklonku věku XV11I.

31. 1792 d. 10 března v Cerékvici. Učitel Matěj Cásek žádá vrchního, aby sousedé donuceni byli dlužný desátek mu splatiti. — Urozený pane vrchní ! Poněvadž již opět 14 dní jest, co sem zde pí-sebnou povědomost Jejich Urozenosti do ruky podal, že totižto mně zadržený desátek v předešlých 14ti dnech od pěti sedláků zcela odveden jest, jmenovitě z Bučiny od Václava Burse, Mikuláše Huryty, Jakuba Valenty a Václava Valenty, z Javorník od Jana Kalase, nyní zase ponížené s povědomostí sloužím, že mi v těchto 14ti dnech odvedeno zase jest totiž z Javorník od Jakuba Petráně ovsa 1 čtvrtce, lnu 1/a oblace, od Jozefa Moravka ovsa 2 čtvrtce, lnu 1 oblace, od Jakuba Abrahama ovsa l'/2 čtvrtce, lnu 1 oblace, od Václava Kazdy ovsa 1 čtvrtce, lnu 1/,l oblace. Z těch zde jmenovaných Jakub Petráň a Václav Kazda zůstávají ještě dlužni každý 9 čtvrtec ovsa a 4V2 oblace lnu. Ostatně žádný až dosavad nic neodvedl. Pročež zase mou poníženou prosbu Jejich Urozenosti vzkládám, aby ta věc dle jejich prozřetedlnosti vynucována byla. Jestliže ti lidé před Jejich Urozenosti nějaké terminy k odvádění téhož sobě dělají, s ponížeností žádám za povědomost. Zůstávám za mého urozeného pana dobrodince stálý pamětník. Sig. v Cerékvici dne 10 března 792. — Matěj Gásek, školní učitel alda.

Ještě téhož dne nařídil vrchní rychtáři v Bučině, aby člyry sousedy: Matěje Kazdu, Mikuláše Anderle, Josefa a Jakuba Paďoura, kteří učiteli desátek posud neodvedli, na kancelář předvedl.

32. 1792 d. 6 dubna v Cerékvici. Učitel M. Cásek žádá, aby příslušný mu desátek vymáhán byl v Bučině exekucí. — Urozený pane vrchní! Dnes 14 dní, to jest dne 24. března, jsem dal celou specifikaci na slavný vrchnořiditelský ouřad mých zadržených (Jejich Urozenosti již dobře známých) desátků; ta ale až dosavad nezměněna zůstává, poněvadž od té doby mně žádný nic neodvedl jak z Javorník, tak z Bučiny, tím méně z Bohňovic. Též před 14 dnima jsem podotknul, že do


Předchozí   Následující