Předchozí 0183 Následující
str. 180
Hynek Gross:

Zakládání ohňů na panství Krumlovském a nařízení Fefra z Rožmberka z r. 1540 o stíhání paličů.

Službu svú vzkazuji Vaší mti urozený pane, pane muoj milostivý! Pán Buoh rač dáti Vaší milosti dlouhé zdraví, v něm šťastné panování. Toho bych Vaší mti věrně rád přál. Milostivý pane psaní dvuoje, kteréž Jste mi učiniti ráčili, v něm poručení Vaší mti vyrozuměl sem. I podle téhož Vaší mti poručení dal jsem písaři všudy po panstvie Krumlovském o těch paličích, komuž sem vídal, rozepsati, jim přikazuje jménem Vaší mti, aby taková psaní v tejnosti své pod skutečným trestáním zachovali a žádnému aby o tom nerozprávěli, než na to svá zření pilná aby měli, bedliví toho souce, když by po těch znameních kterého z nich dosáhli aneb doptati se mohli, hned je zjímali a vězením dobře opatřili, aby nikam ujíti nemohli, toho neobmeškávajíce hned o takovém oznámili uc.

Při tom teď Vaší mti posielám soudek zvěřiny nové letošní, kus vína v hrozních, Xí ptáků a čtvero chrťat z Kvítková dvoru vše po tomto formanu. S tím dejž Pán Buoh Vaší mti ve zdraví šťastné zase navrácení. Datum na Krumlově v pátek před sv. Havlem léta Páně 1540. Petr Sudek z Dlúhé. Urozenému pánu, panu Petrovi z Rožmberka oc, pánu mému milostivému.

Pane rychtáři, příteli milý. Věz, že Jeho mt pán psaní z Třeboně učiniti mi jest ráčil, poroučejíc mi, abych jednak všudy po tomto panstviem rozepsati dal, aby se před vohni lidé opatrovali, neb jest paličuov drahně zjímáno i utraceno. A ti to vyznávají, že jich jest přes čtyři sta, kteří páliti mají všady, k čemu přijíti mohu, a taková znamení kde ohni položeni jsú*) a kde ještě oheň nepoložili, tu opět mají jako toto znamení*) takové bez koleček. A na tom jich mnoha zemřelo a zautraceno. A ta znamení píší někde na Božích mukách a jinde na dvoříeh nebo na vratech. Protož já Tobě jménem Jeho mti pána přísné přikazuji pod hrdlem, aby o tom lidem k úřadu Tvému slušícím oznámil, aby se před ohněm opatrovali. A Ty toto psaní v tejnosti své zachovaj, nerozprávěje žádnýmu, jaký znamení mají ti paličové. Než sám na to zření měj, kde by kterého dosáhnouti aneb o něm přezvěděti mohl, zjímaje je, vězením dobře opatř a bez meškání hned o takových oznam. Pakli by se vidělo někomu hodnověrnému o tom oznámiti, aby též na to zření měl, to učiniti můžeš, než aby toho žádnému jinému nepronášel, ale u sebe zanechal. Tím se spravíš. Datum etc. Poznámka Březa-nova: Okolo 16. Octobris, o paliče. Excerptum. Koncept na papíře v kníž. arch. Kruml. I 4 K 105 b.


**) Podobná šipka se čtyřmi čárkami dolů.

Předchozí   Následující