Předchozí 0182 Následující
str. 179
Barbora Hoblová:

Jídla na Železnobrodsku.

Vodouka: voda vařená s kmínem, do ní se dá rozdrceného chleba a >brambor přikousnouU. Nebo: »Dá se příčina (kvas) do vařící vody povařiť, vomastí se škvařeným máslem, zakverlá vajíčkem a mlíkem, nebo, to je eště lepší, zapečou se dvě vejce, dají se pod poliuku a taky brambory k ní.<

Poliuka houbová: vařené houby se zalijí mlékem, v němž zamícháno mouky, k tomu se přidá octa. Vaří se knedlíky ze žitné mouky, zadělané bez vajec; voda s nich sleje se na drceny chléb, je »poliuka« a s těmi knedlíky cely oběd.

Knedlíky švestkové: syrové oloupané brambory se rozstrou-hají, do scezenýeh zamíchá se mouky, v rukou se uhnětou malé bochánky, do nich vtlačí se švestka a knedlík se zakulatí.

Knedlíky frncouchaté neboli chlupaté", do bramborů, také za syrová oloupaných a rozstrouhaných, dá se vejce a mouky, ale méně, a lžicí se zavářejí do vody malé knedlíky.

Bandorák, bandorník: syrové brambory se rozstrouhají, voda se s nich sleje, smíchají se s vejci, moukou a trochou mléka, na pekáč dá se máslo a na tom se to v troubě upeče. (»Dřiu sme dali mlatcům drcenou poliuku a bandorník a bylo dobře; teď maso a vdolky, kořalku, na chleba máslo a tvaroh a to se, pane, vymastí! a ešlé pomlouvají.*) ¦ Halušky: jídlo z bramborů, strojí se takto: Brambory syrové roz-strouhati, s vody scediti, zamíchati do toho na míse jedno vejce a málo mouky, aby těsto bylo řídké, osoliti a lžicí »pleskať těsto na plotnu<. Kousky na plotně se zarovnají do kulatá, nožem se obrátí a pekou se po obou stranách, >až sou červeny jako strnadi«, mastí se a hned teplé se to jí.

Trhané brambory se upravují jako bandorník, ale na pekáči, už když se to peče, musí se to lžicí »trhať«.

Kuemouch: brambory oloupané uvařené rozmíchati s mlékem, omastiti máslem s cibulkou.

Jahelník: ve vodě vařené jáhly mlékem se zalijí a zapekou. (>Někde se vaří jáhly v mlíče; dyž se přidá kousek másla navrch, to už je moc.«)

Jáhlové mlíko: do sbíraného mléka zavaří se trochu jáhel, dá se do sklepa vystydnouti, je dobré k večeři.

Sklad anec: velký koláč se rozloží na plech, doprostřed dá se mazání, oba konce se přehrnou přes mazání. Skládanec se peče, když se někam jde, také se dělá o svátcích.


Předchozí   Následující