Předchozí 0224 Následující
str. 221

stalegssy a pewneyssy bil, pod Meszku Peěžety Města Beczkowa sine po-twrdily a widaly. Datum in Oppido Beczkó, In domo primarii Judicis Sleph. Stalmacb, praesent, Juratis ejusdem Oppidi, die 15. Meus, Junij Ao. 1692.

(L.S.)

Extradatum perme Stephan.

Uliczky, Notár, ejusd. Oppidi. m. p.

Poznámky k tomuto dielnemu listu. Hned' na prvý pohíad musí napadnúť, že na záhlaví tohoto dielného listu stojí, že sa to rozdelenie majetku stalo v Jakušíčovskom pánskom dome v Bohuslavicach, v přítomnosti tam zejména uvedených osob, a na konci listiny stojí, že sa to pokonanie stalo v Beckove, v dome richtárskom. Jako sa to dá srovnať? Jednoducho tak, že dna 14. Junia v Bohuslavicach ústné sa pokonali v přítomnosti na záhlaví menovaných osob, medzi ktorými boli aj richtári a úradní nielen bohuslavickí, ale aj beckovskí a srňanskí, snad preto, že dáktoré parcelly rolí, lúk a vinic, lézaly aj vchotároch beekov-skom a srňanskom, nielen na území bohuslavickom. A ked1 sa toto ústné pokonanie tu na mieste v Bohuslavicach spísalo, na druhý deň sa v dome primátora beckovského, t. j. v dome richtárskom >potvrdilo a vydalo«, aby medzi stránkami nepovstaly spory a róznice. Tak sa dá záhlavie so zavierkpu listiny srovnať.

Opravdu Salamúnske bolo rozdelenie jednoho vozu medzi dvoch bratov! Každému sa ušla jedna os a jedno predné a druhé zadné koleso. Že si s tým podielom ani jeden nevede! poradit', nezbývalo iného, než


4. Stříbrná pečetidla města Bohdanče (zmenšena). Fot. Jos. Heřman.


Předchozí   Následující