Předchozí 0225 Následující
str. 222

aby jeden ten podiel druhého odkúpil; lebo os s jedným predným a jedným zadným kolesom, ani len na káru sa upotřebit' nemohla.

Z domáceho náradia spomínájú sa motyky, kosa, kosier (na rezanie sečky), reťaze; ale role, luky a vinohrady podrobné sa neudávajú. Tohu času ešte boly vinohrady na juhovýchodnom svahu Malovecka u Bohu-slavic. Teraz len kde tu jeden zdivočilý vinic v krovinách nám ukazuje miesto kde máme híadať polohu nekdajších vinic bohuslavických. Že sa vtedy aj s včelárstvom zapodievali Bohuslavičania: to dpkazujú tie >kláty Ggel< (včiel), v listině tejto spomenuté. Teraz má len richtár bohuslavický pár úlov včiel vo dvore. Jak nápadné lačný bol toho času rožný dobytok poznáváme z toho, že sa Anně Kozíkovej dala kráva v hodnotě 9 zlatých; ale r. 1590 bol rožný; dobytok ešte lačnější, lebo vtedy bola cena voía v, Spiší 1 zl., a dobrého koňa bolo možno dostat' za 1 zl. 20 den. Památné je,.aj to, že keby sa ti bratia v jednej izbe nesnášali ale zlost počínali: musia pánu Jakušíčovi 6 zl zaplatit'; a keby kto toto pokonanie a tento rozdiel rušil: musí tomuže pánovi 20 zl. pokuty zaplatil' »beze všeho milosrdenství*:, alebo jako sa to po latinsky běžným slovom hovořilo »irremissibiliter«. A tak sa zemskému pánovi ešte aj z nesvornosti a hašterenia poddaných, otváral prameň dóchodkov.

Po nekdajšom pánskom dome v Bohuslavieach neni už ani stopy, ani nevieme: kde stál kedysi. Možno, že tam, kde okolo r. 1710 gróf Erdody dal vystavit' svoj nový nádherný kaštiel, a k tomu ciefu všetky sedliacke domky dal rozbúrať, a sedliakom v uličke, k Bošácí vedúcej, na tak řečených »Kopanicach< nové domky postávat", za kaštielom ale veiikú zahradu založit, s pavillonanoi a vodotryskami, z ktorých však do dnešku nic nezostalo, než káplnka, v prostředku kaštiela vybudovaná, a po rozbúraní fronta a oboch krýdel kaštiela, terajším biskupom nitranským, pekne upravená, a osamote stojaca. Bývalá krásna zahrada je teraz pre-menená na repné pole. Po Erdodoveoch bol majitelom Bohuslavic gróf Breunner, a od toho kupou přešlo to panstvo na židovského barona Springera, ktorý kaštiel dal rozválať, že z něho mimo káplnky nič nezostalo.

Dr. Čeněk Zíbrt:

V. Krolmusa Slovník obyčejů, pověstí, pověr, zábav a slavností lidu českého. (Další řada.)

Pohořelec snad od pohůry, od brány strahovské až k bývalé radnici neb Toskansk. domu, buď od poboření, popálení, mrtvol a obětí poh. nebo od pekla, kde dvůr strahovský se nalézá, peklo poloha slově a cihelna strahovská, hned za branou v právo pohřebiště se nalézá až k Bruské bráně, v šancích se hojnost popelnic nachází, rozdrobených.

Pohřebiště a žároviště ve Zvolenovsi u Václ. Lindy chalupníka v zahradě své, při živnosti své, dvůr svůj když šířil a pří-


Předchozí   Následující