Předchozí 0234 Následující
str. 231

života svýho doběhl a léta věku jeho se vyplnila, umřel v outerý v noci na středu, panbu rač býti milostiv jeho milý duši, pozná sirá vdova žalost v tato léta. V. Mti paní Ježovský chůvu sem sebou do Tábora rzala, její .... sama nevím, čí je, vyptala sem se jí, dává správu čí je, ráčíte míti v lejstříku poznamenáno čí je. V. Mti dvoje psaní posílá pí. Ježovská V. Mti panu Bohu poroučím. V Táboře 1. Juni L. 1645. Dorota Jinová Paeovská. Její Mti paní, pí. mé milostivé cedulka do Prahy.

Jan Tenora;

Vpád Pernštýnských do zboží bystřického r. 1672.

Dne 8., února 1691 stěžovali si listem (sbírka Bočkova ě. 7587 v moravském archive zemském) Bystřičtí, že Pernštýnští z panství Krištofa Filipa hraběte Liec-htenštejna-Kastelkorna vpadli na grunty by-střické a pobrali tam kládí před 19 lety. Průběh toho osvětluje neda-tovaná listina v mor. zem. archive, která protokolárně vypravuje:

1. Kde se kládí dělalo, jest grunt špitálský, na kteréž obdarování od slavné a vzáctné paměti p. p. Vratislava z Pernštejna jest. 2. Kde kládí svezeno bylo, a takové Perštejnští qualtovně vzali, náleží k obci Bystřické. 3. Začátek kládí brání od Perštejnských dobrou hodinu přede dnem s mnoha lucernami, až déle než hodinu na den. 4. Při nakládání téhož kládí dle uznání rejtharův 24 s muškety, přes 80 s palicemi jinak Morgknštern přes 40 jest bylo. 5. Dostanoue úřad zprávy, že by JMPH (titul) pro dotčené kládí tak qualtovně vypravil, k zhlídnutí s větším počtem obce se v ty místa na úsvitě vypravili, což již kládí jsouc takových okolo 50 kusů větším dílem pobráno bylo, toliko ještě 7 klad na místě leželo, ale však i ty vzaty jsouc, a tu docházejíc tíž lidé a sousedi od rejtharův hned do kolečka objeti byli a jeden každý svou zbraň vzhůru presentiroval a trubač troubil; jaká protestací jménem a na místě vrchnosti naší milostivé .při tom se dala, toho Matiáš Kopr promlouvajíce k nim lepší zprávu dáti moci bude. 6. Při pěších byli 2 bubeníci a rejthařích jeden trubač; když poslední kladu naložili a s takovou odjížděli, tu se na konéch počali točiti a trubač před nimi marš troubil, za nima pak pěchota počnouc se z místa hýbati, bubeník na buben marš bubnoval a tak s tým zvukem odtud se brali. 7. Ptajíce se osoby z obce, proč oni takový klady, nenáležejíc jim, nýbrž k našemu špitali, kvaltovně berou, což mnoho osob z týchž Perštejnských mluvili, odpravili, kdyby tých kládí tu nebylo, a buď uprostřed rynku, aneb v domě panským, že sobě poručeno mají, kdyby jinač nemohli, že mají dveře rozsekati a takové pobrati, a jestli by kdo od nás jakou protivnost v tom činil, že sobě od své vrchnosti poručeno mají hrdinsky se chovati a stříleti, že z toho odpovídati bude. 8. Když takové kládí všecko vzato bylo, a dosta-nouce se s takovým kládím jako i ten lid zbrojní k dědině Dvořištím, jenž ta k špitali přináleží, tu hned začátek na humně u vsi dvě raný


Předchozí   Následující