Předchozí 0254 Následující
str. 251
* Proti blechám radí staročeský rukopis bibliotheky Musea král. Č. sign. III. F. 53, 1. 47 b : Vezmi koření, ježto slově lupinus, totiž vlašský hrách, bedrník a routu, vař ve vodě, nasyp soli a polévej tu, kde jsou blechy. — Na 1. 48 a: — Vezmi "kořen vlčího lýka, peluněk a routu, a to vař ve vodě nasypa soli, a polévej pokoj tu kde jsou blechy, a zemrou a zhynou hořkostí. — Na 1. 48 b: Vezmi nový hrnec a zmaž jej liščím sádlem a s kozlovou žlučí, póstaviž jej na zemi, a všechny se blechy slezou v ten hrnec. Item: nebo pomaž prutku od vlaského ořechu třemi věcmi, a ať nedoléhá prstu země. To jest jisté.    Emil Horský.
* Kdy bude konec světa? Pověst o poutníčkem kostele ve Vambe-řicích odpovídá: Na střeše vambeřického kostela jest prý rybník. V.rybníku tom plují kousky ryb. Až tyto kousky se spojí, srostou a ryby obživnou, pak bude konec světa. Z Králové-Hradecka.    Jos. Zikl.

* Kuře hospodáříček. Jednou strejček vedl tele přes luka z Vo-louky k Šestovicům. Na lukách našel na stezce černý, máchaný kuře. Zdvihl ho a vezl ho domu. Dal ho na pec, a jak ho tam dal, kuře vrhlo pšenici — zrouna hromádky. Jeho tatínek hned poudal, že je to hospo-dáříček, a chtěl, aby ho strejc zase vodnes zpátky, že ho v domě mít nechce. Strejc šel na luka, ale nedal to kuře tam, kde ho vzal — a kuře bylo dříve doma než von. Ale na konec se mu to přece podařilo. (Vypravovala babička Kosařova z Veselí u N. M. n. M.)

    Oldra J. Novotný.

,* Pověry hornické roku 15á9. U příležitosti hrozného neštěstí v Courriěresu ve Francii vynořily se na povrch všechny a dosti zajímavé pověry horníků francouzských. Také staří Čechové měli své pověry hornické. Píše M. Dačický ve svých Pamětech : L. 1549. Čerti, zlí duchové, hnali na Kaňku trejbem v dolu Šmytně; a to bylo praesagium (předzvěstí), nebo brzo potom někteří havéři v témž dole se zdusili.

    J. Hojsák.

* Mravenčí víno — dětská pochoutka. Prazvláštní pochoutku poskytují kopence (mraveniště) dětem na Slováči v okolí Uherského Brodu. Kopenec obskakují radostně, volajíce: » Mravenci — kopenci — dajte nám vína — dáme vám piva,« načež kolem mraveniště na bobečku usedají a stébla, přichystaná na tuto kopencovou výpravu, do mraveniště strkají. Po chvíli si pochutnávají na mravenčím vínečku, labužnicky olizujíce stébla vytažená z kopence. A staří? Pokyvují hlavou a tvrdí, to prý dětem slouží ku zdraví, zažili to jako děti na sobě.

    Fr. Hlasivec.

* Zlodějská pověra. Pověstný lupič Karel Štégr, jenž byl r. 1904 dopaden, byl v bezpečnostním oddělení pražském podroben obsáhlému výslechu. Na otázku, proč od některých šatů a peřin kousek látky vystřihl, dal Štégr vysvětlení, že z pověry vždy kousek z odcizených věcí zahrabal, aby tak stopu po sobě zahladil a policejní zřízence oklamal.

    J. Hojsák.

Předchozí   Následující