Předchozí 0260 Následující
str. 257
Jan Kabelík;

Národopisná mapa Hané z počátku století 19.

(S 3 vyobrazeními).

Pan MUDr. Leopold Riedl, praktický lékař v Přerově, horlivý sběratel starožitností, mezi četnými pozoruhodnými předměty svých soukromých sbírek měl také mapu Hané, kterou získal koupí z Kojetska. Jako leckterou jinou věc, která by budila zájem širšího obecenstva, zapůjčil též mapu městskému museu v Přerově (na zámku kdysi Žerotínském), kde je vystavena, v právo dole nad obrazem Kojetína, jsouc opatřena podpisem majitelovým. Tam jsem ji uviděl o prázdninách a umínil si podati o ní tuto zprávu, ke které p. majitel s obvyklou ochotou dovolil mi poříditi fotografický snímek, reprodukovaný na str. 265.; vzdávám mu tuto za jeho laskavost srdečný dík. Podobizna byla provedena fotografem p. Janovským v Přerově.

Mapka je ruční prací původu neznámého. Deska celá je 55 cm. zdéli a 40 cm. zšíři; odečteme-li úzký okraj prázdný, jest vlastní mapa tedy asi třikrát větší nežli fotografická její reprodukce, jež je velikosti 16X12. Na obdélníkovém orámení mapy*), za nímž v obyčejném pořádku pojmenovány jsou světové strany, jsou označeny: jediný poledník 37. vých. od ostrova Ferra (nesprávný), rovnoběžka opět jediná (49.) a minuty při každé desáté určeny číslicí. Ale po způsobu všech starších map Moravy, zejména J. A. Komenského, Můllerovy Tabula generalis Marchionatus Moraviae z r. 1716 a Venutovy Das Mark-graftum Mahren v r. 1784 zmíněné čáry tyto nejsou protaženy uvnitř mapou, jak to nyní jest pravidlem. Také správnosti tohoto zeměpisného zarámování bychom se marně při mapě dohledávali. V právo při hořením okraji jest měřítko,**) a to místo obvyklého na starších mapách Moravy


*) Nejsa odborníkem v kartografii, řídil jsem se při popisu mapy naší postupem prácev zajisté veskrze vzorné, totiž Dra J. Metelky O Komenského xnapě Moravy \Cas. č. Mus. 1892, str. 196), ale nepouštěl jsem se do podrobností, které by při mapě naší neměly valného smyslu, jak snad vysvitne z pojednáni samého. P. školní rada Dr. /. Metelka byl mi kromě toho také radou i skutkem nápomocen při popise mapy, čehož tuto vděčně budiž vzpomenuto.
**) Podle rozdělení stupňového a minutového na okraji mapy bylo by měřítko 1:250.000; ale měříme-li měřítkem tímto vzdálenosti mezi jednotlivými městy a vesnicemi, objeví se nám ohromné chyby, jakých ostatně na starých mapách vesměs bývá hojnost.

Předchozí   Následující