Předchozí 0305 Následující
str. 302

se vysoko vyhodí, popadne se jeden se země, ťakne se pěstí do země. chopí se třetí a zachytí padající. Totéž znovu a pak »plichta«. Opakuje se do sta. VIII. sto. »Kozí bobky«. Shrabuje se pouze jeden drábek, ale po chycení padajícího pouští se rychle ten, co je v ruce, dolů. Způsob tento vyžaduje velké obratnosti, nesmít hráč pustiti z pěsti více, než jeden drábek. Druhy musí prsty podržeti. Pouští se pod malíčkem IX. sto. »Čápi«. Hraje se tímtéž postupem jako v I. stu. Padající drábek se chytá dlaní se shora prudkým udeřením, což vypadá, jako když čáp žáby chytá. I >plichta* se dělá týmž způsobem. X. sto. »Bože otče*. Jako v I. stu. Mezi chytáním drábku bije se hráč v prsa.

Dr. J. V. Novák:

Tabulka nebeských znamení.

V rukopise M VI, 32 chovaném v zemském archivu Moravském, napsaném od Mikuláše Náchodského z Lomnice (* 1522), sestavena tato tabulka pokynů, co na kterém znamení nebeském konati se má, aby se to vydařilo dobře, prostředně neb aby se t,i pokazilo.

Ted" se pokládá, co by na jednom každém znamení dělati dobré neb zlé bylo, kdežto d dobré, p prostřední a z zle znamenává :




Předchozí   Následující