Předchozí 0335 Následující
str. 332

Konečně průměrným cestovatelům našim divíme se v té příčině ještě méně, ale zábavné rozpaky stávají se vážnějšími, čím tíže se vám na stejnou otázku vykračuje studovaná intelligence česká. Tu pamatuji vždycky, s jakou rozkoší pásával se na trapném vymlouvání nejednoho z českých pánů kolegů svých nadšený pracovník vzájemnosti rusko-české, prof. Vlád. Andr. Francev z Varšavy, kdykoliv nám líčil krásy moravských krajů, jimiž putoval každý rok a jichž mnozí z nás vůbec ještě nikdy neviděli.

Všem těmto a podobným četným hříšníkům českým, již neznají, co opěvují za spolkovým stolem, anebo v útulném kupé vynášejí bohatství, krásy a zdatnost naší Moravy, usnadnila nyní dohoniti kajícně starý hřích Moravská čítanka, to jest literární album, podávající nám plastický obraz naší české Moravy po všech stránkách, jimiž je právě česká Morava tak svérázně svou a pro které jest naším vzácným klenotem vše-národním.    Dr. Čeněk Zíbrt.

L. V. Lábek:

Lidové lékařství.

V právnické knize z konce XVII. stol. nalezl jsem mezi jinými zápisy českými, jimiž jsou poslední prázdné listy vyplněny, následující česky psané recepty:

Proti zapálenému otoku na prsech, na nohách a kdekoliv: Plavajzu bílého ž,a 2 kr. Síry celý za 1 kr. Rozetři drobně, tolik přidej voleje dřevěného, aby se z toho udělala masť a perem husím potři místo na-bozené a papírem modrým přistři a ufačuj. — Proti kamenu a kolize. Měsíce Janurii před novoměsícem, vykopej libeček kořen, ten dej světit, kdykoliv jsou svěcení všelikeré přes celý rok. Když bude potřeba toho kořene, nastrouhej špičku nože malou a v čemkoliv vlhkém nemocnému dej vypít a kolika i kámen v malé chvilce přestane. — Ještě proti kamenu. Z jara když ovce na pastvu jdou, seber bobkův ovčích s mošnu a ty do dvouch pinet pivného octa vlož a vař na kaši hustou a potom dej na šaty hodně teplé a přes kříž nemocnému přikládej, vždy hned jak by ustydl nový a lomikamen. — Proti souchotinám: Polní sedmikrásy hrsť, veroniky hrsť, puškvorec hrsť, lékvořice 1 a půl hrstě, ječmene hrsť. — Proti studenému katarru hlavnímu: Růže hrsť dobře máčené v octě, mastyx tlučený, vejce vlité do růže, pár nebo tři šneky celé i s domečky dobře ztlučené, vše v moždýři stluč, přidej špičku nože šafránu tlučeného a na koudeli udělej flastr na hlavu. — Proti suchotinám. Veroniky drobně skrájerié tři hrstě, hadího kořenu drobně skrájeného tři hrstě, osladiče drobně skrájeného tři hrstě, nalej do třípinetního džbánu vody studničné, přikrej dobře pokličkou a vař, až se žejdlík vyvaří. Odstav od ohně a vsyp hrsť feniklu, přikrej zas pokličkou a nechej vystydnout. Ráno a večer teplé pí, jak mnoho chceš a budeš zdráv.


Předchozí   Následující