Předchozí 0360 Následující

@đ@357

V této písni první i druhá část skládá se ze čtyř furiantských dvojtaktí. Dojem této písně jest docela jako volnější písně taktu tříčtvrtečního; takovým způsobem napsána



byla by rythmicky zcela srozumitelnou, ale i — nezajímavou. Jediný tanec udržuje svým třídobým rythmem ono vědomí, že jest co činiti s rythmem dvojtaktovým, furiantským.

Deklamace jest vesměs správná, t. j. »furiantská«, až na verš »až se to rozlíhá«, jenž se dvakrát opakuje. Působí dojmem rušivým špatné deklamace, ač vlastně dle rythmu tance správně jest deklamován. Také ostatní mé texty (6) deklamují furiantsky až na několik chyb.

Ze sbírky Erbenovy mají identické složení i rythmus písně: č. 284 notové přílohy:

Když jsem nebyl doma, holka mi se vdala, holka mi se vdala někde v Bavořich. Já přijedu domů, ona stojí v domu, ona stojí v domu, pláce ve dveřích.

Tento text, který se též zpívá na melodii výše napsanou, jest deklamován zcela správně. Podobně č. 426: »Naše máma prála< a č. 531: >Podívej se na mne« (moll), oba docela správně deklamované. Jiných textů na tyto melodie zpívaných ve sbírce Erbenově není. Vyskytuje se vsak v Erbenovi několik písní, abych tak řekl, polovičních, t. j. obsahujících v obou polovinách jen po dvou furiantských dvoutaktích. Takovou jest ě. 157:

Já jsem kočí z Prahy, já mám koně vraný, koně vranaty' podkovy zlaty

s chybou v posledním verši a č. 590, i melodický variant: »Sedlák seká v lese«, konečně č. 589: >Sedlák, sedlák, sedlák, ještě jednou sedlák, zlámal si ruchadlo, čím pak bude vorat«, jež jest však tempa volnějšího (sousedská, štajdyš). O řadě textů k této písni byla již řeč, jakož i o opakování téhož slova, pro vznik rythmu furiantského tak typickém.


Předchozí   Následující