Předchozí 0361 Následující
str. 358
Dr. Čeněk Zíbrt:

List kmotrovský ze zač. stol. XVIII.

Uveřejnili jsme již v Českém Lidu několik pozvání tištěných aneb uměle psaných, jimiž staří zvali na krtiny a prosili za kmotrovství. Také na cizí literaturu příbuznou podepsaný upozorňoval a srovnával s českými listy kmotrovskými. K tomu všemu podávám tuto další příspěvek, podle tištěného listu ze zač. věku XVIII.

Adressa: (Titulo Competente.) Mně vzláštně vážené, bohabojné, a vzáct-

ně milé paní........jakožto obvzláštně mně laskavě nakloněné paní

kmotře k přívětivému nahlídnutí o proukázání lásky křesťanské, líbeznému dodání a otevření přichází do..........

Nahoře výběžek s vyobrazením Adama a Evy s Hospodinem, žehnajícím sňatku, s napodobenou pečetí (vyobrazení, jak sv. Jan Křtitel křtí Krista Pána). Vedle nápis: Bůh Gtec ustanovil sám' stav manželský pořádně, by dvě svobodné osoby vodané byly řádně; by pospolu živi jsouce v ustavičné svornosti, dítky své vychovávali ve vší spravedlnosti.

Stvoření světa a prvního člověka Adama. Vyobrazení Adama a Evy v ráji (na levém křídle, na líci). Pod ním verše: Prvopočáteční hřích Adama. V počátku Pán Bůh z ničehož stvořil nebe i zemi, též hvězdy a živočichy s jinými tvory všemi. Pak sformoval i člověka podle vlastní tvářnosti, z hlíny muže, z kostí ženu, oba v své nevinnosti. Do ráje oba uvedl, by jedli z dřeva všeho: krom totiž stromu umění, jim zapovědě-ného; řka: jak z něho jísti budou, že musejí umříti, jedli a hadím podvodem přišli do smrti síti.

Po spáchaném břichu následuje pokuta. Vyobrazení vyhnání Adama a Evy z ráje (na pravém křídle, na líci.) Pod ním: Zlořečenství nad člověkem. Hned Bůh oba z ráje vyhnal a ráj zavřel za nimi, je k práci, k bídě odsoudil s potomky všemi svými. Bůh vyřknul ortel: Člověče! Máš chléb tvůj s potem jísti, zem v skutku tvým zlořečená má tobě trní nésti. Ženo, tvé děti ploditi budeš s pláčem, s bolestí, dokavad svět státi bude, nelzeť milost nalézti. Tu nuzorat se začali, Adam ryl, Eva předla, na to vše její mlsnota nás i k smrti přivedla.

Na rubu levého křídla: Svatý Jan předchůdce Krista na poušti káže. Vyobrazení křtu v Jordáně. Pod ním: Křest Svatý-. Svátostí v církvi sedm jest, jež, když zákon obnovil, v živlích a slovích pospolu sám Kristus ustanovil; ty nás neviditelně světí Božskou milostí, čistí a vysvobozují ode vší nepravosti. Z těch svátostí jest křest svatý svátost potřebná všemu (jenž v Adamovi zhřešilo) pokolení lidskému, Při křtu skrz vodu a Ducha znova se zas rodíme, a cokoliv Adam ztratil, to vše zas nacházíme.

Na rubu pravého křídla: Očišťování nejsvatější rodičky Boží Marie Panny. Vyobrazeno obětování Páně. Pod ním: Ouvod do kostela. Marie


Předchozí   Následující