Předchozí 0363 Následující
str. 360

z Dietrichštejnu volen jest roku tohoto za biskupa olomouckého. Vedle něho stojí ve Španělích vychovaný, vypočítavý Ladislav Berka z Dube. Katolíci úsilím jich postupují nezadržitelně, již roku 1602 není protestanta v správě zemské. Roku 1607 konečně Berka jmenován od císaře hejtmanem zemským. Restaurace opojena úspěchy svými zanáší se odvážným záměrem zajmouti hlavy oposice a získati si tím konečné vítězství. Tilly pověřen provedením jeho. Ale v poslední chvíli vše zmařeno, stavové dovídají se

0 úkladu'jim nastrojeném, Karel z Lichtenštejna 7. března 1608-v soudní síni veřejně interpelluje Berku stran"pověstí šířených: Berka zapírá, ale nic naplat; stavové svolávají sněm do Ivančic, volí si Lichtenštejna za direktora, spojují se s arciknížetem Matiášem. Mírem libeňským 24. června 1608 restaurace katolická odsunuta o desetiletí nazpět. Berka sněmovním nálezem vypovězen a statky mu pobrány.

Události politické jako vždy obrážejí se v literatuře. Následující pasquilly zaznamenal ve svém sborníku Adam Tesacius Brodský, típozorhil na ně J. Jireček ve Zprávách Král. české společnosti nauk 1876, str. 95 a si. Současně s událostmi vznikly jistě v první polovici roku 1609.

1. Pasquill z Říma poslaný léta 1609 v bílou sobotu a přinesen leta 1609. ')

Zdeněk z Lobkovic nejvyšší kanclíř: Ach več sem se bídný dával, že sem mandáty vydával na Uhry, tudy je zbouřil, tam

1 zde hrozně zakouřil. Ošidil sem takměř všecken svět, nyní již de všeckno na spět. Chtěl sem kacíře zkaziti, do gruntu vyplemeniti, tak sem bouřku střepal, spravil, krále o země připravil. Jesuviti mně navedli a sliby svými podvedli. Moravci na mně naříkají, za lháře a lotra mají, nechtí se mnou říditi víc, co neříkáš hoffmistře nic? . -

Hofmistr2): Třebas je všecky hrom pobil, já bych raději v Římě byl, než na ty kaeí[ře] hleděl, aneb jim v tom díle seděl. Máme Balouny i Vlachy, vyhledáme kacíře3) Čechy,

Místo Kanclíř4): 4 mY mnoho prve vyhráli, když sme šel-movstvo třepali, že sem v tom pomáhal Vám, dosti činiti proto mám. Nebo se to vše svezlo na mne, papeži, oroduj za mne.

P. Kašpar z Žerotína5): O by vás prve sházeli s ouřadu aneb zvěšeli! Nepřišlo by k tomu nyní, Uhři, Moravci vás viní, že ste šelmy přelívané, z kurvy synové, tyranné, kýž k nim v Legatcí jedete, neb se velmi zle čijete, když vy hrozně zavedete, pod obojí na strčíte [sic], Vem vás čert s takovou správou i s papežem, vaší -hlavou.


') Sborník Adama Tesacia Brodského. Rkp. Mus. Král C. I. G. 21. fol. 230. 5) Krištof Popel z Lobkovic, nejvyšší hofmistr.
3) v rkp. následuje škrtnuté Vlach.
4) Jindřich Domináček z Písnice.
;) Kašpar Melichar z Žerotína v r. 1608 kommissař stavů při vyjednávám s Matiášem.

Předchozí   Následující