Předchozí 0373 Následující
str. 370

3. Pastevec z Dětvy. Fot. J. Koula.

konce dolu visia za ozdobu. Opasok vybíjaný je mosadznými pliašky a ple-tencami. Kto nemá — tak smýšiajú — opasok kolo pasa, tratí vládu. Bez opasku by sa Detvan kedysi ani: za pasy nechytil.

>Deckovia« nosia na košeli celkom krátký, len propripazušie a vrchnú časť chrbta kryjúci »lajblík< z tmavo-červenej koze, čiernou barančinou oble-movany, mosadznými knížkami husto vybíjaný.

Každodenný i sviatočný oblek Det-vanov je cez plece prehodená kabanica, dve krýdla spája ozdobený remenec »vybýjanec«. Kabanica siaha trochu níže drieku, s rukávami z pravidla od spodku sošitými. Ruky do nich nena-vliekajú, ale prebadzujú si ju občas z pleca na plece. Novů kabanicu nosia zamieňavo aj ženskí údovia čeíade, dl'a toho, kam sa vyberajú. Barvy je tmavobarnavej, u všetkých stejnej, v čom výnimku robia iba obyvatelia Sliackej Polány, ktorí nosia kabanice z trochu belšieho sukna. Po krajoch je kabanica tiež oblemovaná angliou.

V lete nosia široké gáty z tenšieho domáceho plátna, trochu niže kolien siahajúce, ozdobné na spodfiom kraji žitou výšivkov, mriežkovaním a strapcami.

V zimě obliekajú mladi-starí priliehajúce nohavice z bieleho valašského sukna, tiež angliou oblemované, na spodku k nohám priliehajúce. Na sviatky, alebo keď cestujú (i v najváčších horučavách, lež vtedy si ju svinu oblečenu cez plece), keď idú na krst a iné slavnostně výkony — nosia skoro k patám siahajúeu širicu z bieleho valašského sukna. Na chrbte tejto visí štvorhranná hazucha so súkenným peniažkom podobnými výbežkami na spodných rohoch. Síricu majú tiež červenou angliou oble-movanú. V zašitých od spodku rukávoch nosia si modlitebné knižky, písemnosti a merindu.

V tuhej zimě nosia čo starší ťažkú, úzku bundu z bielej barančiny. Dolu chrbtom visí vyrobená barančia kožka, vlnou na vonok obrátenou. Bunda je čo najužšia, bez rukávov, z chrbta pestrými tulipány vykládaná.

Na nohách nosievá Detvan »bačkory*, t. j. z dvoch kusov tvrdej koze shotovený krpec. Sú dvojaké: »čižmárske«, donesené údajné z Doí-niakov kupcami so statkom. Iné zas nosievajú čo sviatočnú obuv z jed-neho kusá shotovené, na nártoch cez prostried spletené. So zvláštnou zruč-


Předchozí   Následující