Předchozí 0375 Následující
str. 372

příliš »hrdo«. Hrdšie oplecká nosia dievky bohato vyšívané >na listy» (toto je teraz nová móda), >na pávovo piero«, »na kolesa*, »na mreže«, >na veniec* (toto je takzvaná meandrová stuha), >na lístky«. Oplecká tieto vyšívané sú červeným (karninastým), žitým (pomarančovým), zelený-m, bladým, »šafraneným«, »atramentovým< pamokom. Krém tohoto užívajú pri vyšívání aj domášne cverny konopné prv vyvaria, lanové ale před upotřebením >vašblavia>.

Sú vyšívania aj takzvané »perkálovie« s bielym pamokom a »s trú-torom« podkládané. To sú tie nejvzáetnejšie výšivky. Ináčej nie zriedka vidno aj také oplecká, na ktorých celá vyšívaná plocha je biela, len jednotlivé >furmy< sú červeným pamokom »obnie-tenie< (>obnietka«). V čase smútočnom a kajúč-nom nosia všetky, staré ženy však stále, >hlad-kie« (nevyšívané) oplecká. Oplecko je najvý-znamnejší kus ženského úboru, ktorému Detvanka tú najvačšiu starostlivost věnuje.

Na oplecku visia »predky« a »zadky« (>sbe-ranie«, lebo >riapkanie<), ktoré kryjú horňú čiastku chrbta, poťažne prs. Vůkol z hora obšitý je celý kus »gorielom« vyšitým, z mocnejšieho plátna. Na předku má dosť hlboko vykrojené čo však v novšom čase zakrývá:

»Krodel«, (inde: kosička) z červenej >ob-šívky«, alebo z bieleho perkálu, poťažne »riedky firhangový«. Obšitý je »krepindlom« nad ním >ánsecom«, potom »švíkom«, alebo »cipkov«.

Sukna. Jedna je riadne »barchetová,« druhá >belasá«. (Tieto sú rozličné: >listavky«, »klás-kavie« »na slimáky«-, »hadavie« a teraz už málo nošené, >hviezdičkavie«.) Asi před 40 rokmi nosily nie sukně, lež »kinteše« z bieleho domáceho plátna, so žitými, poťažne červenými cvernami sošívané. Teraz ieh nosia už len tie >hrdšie«, nosia na výročité sviatky sriedke« sukně (z ^květovaného múlu«). Niek-toré parádnice nosia aj »perkálovie«, poťažne »zamaškátovie« (t. j. »kvetistie«) sukně.

Belasé sukně sú zo spodku obšité. Najnižšie je >šnúra«, výše nej »krepindla«, ešte vysej »štepovka«, a zas krepindía inej barvy. Od spodku asi na piaď přišitý je na suknu »štairant« (tiež ozdobná páska). U drieku obšité sú sukně dosť širokým »obalkom«, na ňom šnúrky k priviazaniu. Sukně šité sú riadne na štyri póly a piata, »prednia« je »falošná« (t. j. od drieku niže kolien z lacnejšej bielej, červenej látky). Jedna hotová sukna stojí 3—4 zl. Detvanky vy-daté, nevydáte nosia sukně podkasané, vlastně z předku poupínané, do »halbiéiek opnutie«. Piatu pólu dobré zakrývá:

»Šata« z belasového perkálu riadne vo dve póly sošitá. Do kostola nosia širšie šaty, ako kolo domu. Čo hrdšie" dievky i ne-


5. Valaška dětvanská.


Předchozí   Následující