Předchozí 0429 Následující
str. 426

ať feknem, jižť jest po nich. Mračínko bylo nám milo, zlé všecko preč uplynulo.

Pan Hrzan31): Pán náš o desátém neví, Rudský mu teprva praví, že hrabě z Salczu35) šelma jest, věříž mi toho na mou čest. Neštěstí se na něj valí, Joan Baptista z Ganali, odkázal mu velké věci, s těžkém chybí šibenici.

Pan Co lan z Felcu36): To ti vlastní columbani, u nás v Čechách slavní páni, co ve Vlaších banditují, do Čech všecko presentují. Nebuďte blázni Čechové jako ušatí voslové, vypuďte preč ven zlé plémě, ať nekazí naší země; my kteří k horám sedíme, mocí na ně udeříme, na mizinu obrátíme, o tom, po tom oznámíme.

Z Wartemberka3'): Pro ty neřády lotrovský, Mathiáš kníže rakouský se vší mocí se vypravil, aby dobrý řád napravil, zlé vyplenil a zahnal pryč, by se zas nenavrátili víc. Vy se všiekni zbíti dáte, ozvati se hned nesmíte, co vám kanclíř, s tím Písnice, kteříž hodni šibenice psali, vše ste činívali, abyste jich nehněvali. S nimi i Krištof Lobkovský38), jenž chtěl být purkrabě pražský39), praktiku svou divnou měli, přes kotr již vyházeli; lkávali tři v jedno brdo nebo jim nebylo tvrdo.

Krištof Belvic40): Co nedovedl pan z Martinic, nestojí ho libra za nic, udělal hroznou turbací, ježto nejsou pamětníci, k šelmě římské velmi nutil, divné trety v zemi kutil. Maje býti přetrženo bylo jemu poručeno, aby plenil ty kacíře, vedl k svaté římské víře. Mně kostel můj zpečetili, o něm přísně poroučeli, abych do něho nechodil, žádného kněze nevodil; tomu sem odpíral tuze, bylo by pravit na dlouze41).

Sigismundus Batory: Pěknými věcmi sem sveden, z knížectví mého vyveden, místo přepěkných palácův postoupili zlýeh holubích komor, salačův; když pršelo, na mne teklo, komonstvo moje uteklo, nechtíc hrdel svých pozbýti, nebť jest všecko na upadnutí. Ratibořské panství shnilé odňalo veselé chvíle, byl sem tulákem po světě, soužený jsa v bídě, v psotě. Vy pak již Čechové nyní mějte se na pozor jiný, by se vám tolik nestalo co se bídnému mně stalo42).

Hrabě z Serenu43): Mám v této zemi dědictví, pana ujce mého panství44). Učiňme tak všiekni spolu, pospěšme k císaři k stolu, po jídle


34) Adam Hrzan z Karasova, purkrabě hradecký.
35) z Sulczu, president dvorní vojenské rady.
36) Leonhard Kolon z Felzu na Andělské Hoře, J. M. C. rada; pod obojí. 37J Karel z Wartemberka na Rohozci a Skalách, J. M C. rada, pod obojí, 38) Omylem místo Jiří
•39) Naráží se zde na události z r. 1594.
") Kašpar z Belvic, Slavata I 240. Skála 1 52.
41) Panu Kašparovi Belvicovi r. 1607 z kanceláře císařské na naléhání arcibiskupa poručeno, aby svémocně od něho otevřený kostel opět. zavřel a pre-dikanta cizího vyhnal. Slavata I 240.
42) Viz Tomek, Dějiny Prahy XII 387 n.
43) Jan hrabě Zrinský ze tíerinu.
44) Petr Vok z Rožmberka zapsal r. 1597 sestřenci svému Janu hr. Zrin-skému Rožmberk a Vyšší Brod k dědictví.

Předchozí   Následující