Předchozí 0430 Následující
str. 427

když k residencí sedne, dá nám audienzí, tu s ním volně promluvíme, města k sobě připojíme. Budou při nás pevně státi, žádný jich od nás nesklátí a my po nich postoupíme hrdel, statkův nasadíme, všecko sobě nahradíme, dobře v zemi nařídíme.

Města: Byli jsme hrozně souženi lstí, chytrostí přemoženi; dejž Bože, aL se to stane, stav městský zase povstane. Při vás živi, mstivi budem, šibalů, zrádců pozbudem. Budem chránit pána svého, do ustání posledního; neb sme mu tím zavázáni hrdel, statků přemožení.

Stav rytířský: Páni, města budem s vámi, nebo jste sousedé známí za obě ruce se držíc a vesele prospěvujíc, Pán Bůh rač s námi býti, zlé ven z země vypuditi.

Jaroslav z Kolovrat: Já od vás preč neuteku, radčí mnicha z kápě svleku, hříchu z toho mít nebudu, svobody zlaté nabudu, kterouž předkové mívali, když pro víru bojovali.

Š t a m'p a c h 45): Nechť je slyšáno maličko to spravedlivé slovíčko; my budeme-li chtíti co začít, • od Jezevců hleďme počít, ať nejprve ven z země vyhnat zlé, šeredné plémě musíme, neb na času jest, kuje se divná nová lest. Go v Frangkreychu, v Engelandu, v Nydrlantu a v Holandu, v Ba mořích, také v Benátkách, co jsou měli v svých posádkách k vojně nastrojův hotových vylití krve takových, jako oni šelmy měli, od nich odběhnouti museli, to všecko jim jest pobráno a obeem věrným nadáno. Nahlídněte té zvěřině, než příležitost pomine, co najdete, potom zvíte, všechněm vůbec nám povíte; budete mít čím bojovat, cize lotry ven z země vyhnat, neb i velkou střelbu mají, na koho se s ní chovají, povězte vší obci o tom, vzpomenete na mne potom.

Aliud').

Již jedu, vesel pobudu, tesknosti, smutku pozbudu, neb mám před papežem státi počet z víry vydávati. A když se k vám navrátím zas, Bůh dá bude veselý čas, přivedu dva koně lisy, kardinál2) že s Berkou 3) visí. Řeknu a sobě poskočím, k pěkné hubičce doskočím; jméno mé jest, jako víte, věřím, že ho nezjevíte.

Aliud. Ku poctivosti a jménu pana Ladislava Berky etc. a jeho puntovníkům z Říma pasquil přinesený na Veliký pátek léta 1609*).

Hleďte se, o Moravané, Berka na vás houfem táhne, klade se převelmi silně, biskup mu pomáhá silně; nemoha vás v Brně zbíti5), chce vaše


45j Matiáš Štampach z Štampachu na Srbčí, Kornhause a Přerubenicich J. M. G. rada pod obojí.
') Sborník Adama Tesacia Brodského, Rkp. Mus. I. G. 21. fol. 223a.
2) František z Ditrichštejna, kardinál a biskup v Olomouci.
3) Ladislav Berka z Dube, hejtman moravský.
4) Sborník Adama Tesacia Brodského 1. c. fol. 223b-4a. •') Viz Chlumecký, Karl v. Zierotin I. 406 n.

Předchozí   Následující