Předchozí 0432 Následující
str. 429
Dr. Čeněk Zíbrt :

Slovenské hádanky z r. 1720.

V úpravě jarmareěních písní, v 16°, vydány byly s nápisem >Roz-

V lične otázky* hádanky na pobavení i na poškádlení. Jsou patrně

opsány a vybrány ze staročeských sbírek »pohádek« (hádanek), jejichž

několik sbírek již jsme v Českém Lidu uveřejnili. Jako další příspěvek

otiskujeme tuto slovenskou sbírečku.

1. Který lide jsu najvic nevděčný? Odp. Služebnici, poněvadž oni častokráte mnohé věci panům odjimaju, za které nikda nedekůjů.

2. Kterým povinen jest jedenkaždy uprimne pravdu vyznávati? Odp. Spovedlnikovi, lékařovi, přímluvcovi, aneb advocatovi.

3. Čo pravi ten, který na hodováni jiných povolává? Odp. To staré latinské prislovi: hodie mihi cras tibi. To jest: dnes ja, zytra ty.

4. V kťerej hodině se ma člověk s pokrmem nasytiti? Odp. Bohatý ¦může, kedi se jemu libi! Chudý na proti tomu, kedi ma.

5. O kterých vecách žádati ma jedenkaždy, aby ho Pan Bůh vysvobodil? Odp. Od drahého pokrmu, to jest lekarsva. Od zlého tovaristva, to jesl: popravce, aneb kata. Od silného napoju, to jest: utopení. Od zlej ženy vysvoboď nas pane.

6. Které věci se zle máju? Odp. Vino v rukách německých, zlato a stribro v rukách židovských, a mudry uprostřed bláznův postaveny.

7. Co jest to, bez kterého by svět trvati nemohl? Odp. Chudoba, nebo bez chudoby ani by nebyl oráč, ani pastir, ani kováč, ani krajčir, ani pán, ani sluha, slovem: žádni bý pracovati nechtěl.

8. Které věci jsu ačkolvek nejpodobnější, přeci nejnesvornější? Odp. ¦Zli muž a zla žena, poněvadž dobré se nikda nesnašaju.

9. Proč člověkovi jest dani jeden jazyk, a dve uši? Odp. Aby mnoho slyšel, a málo mluvil.

10. Který sobe vespolek pomahaju? Odp. Lekar, a nemocni, lekar pomaha nemocnému, když ztracené zdrávi jemu navracuje; nemocni na proti tomu pomaha lékařovi, když skrze zlato a stribro chudobu od něho odvracuje.

11. Které slovíčko jest nejsmutnejšy, a nej mizerné jšy? Odp. Že si mal, že si byl; a to sice s tej pričini, že památka předešlého štesti veliký zármutek zbuzuje.

12. Který máju nejkratšu památku? Odp. Znamenití ožralci, který sotva žban od ustach odložuju, hned zapominaju, že pili.

13. Kedi zla vec bývá horši? Odp. Když muž zlu ženu bije, nebo bar by s ňi jedneho ďábla'vybil, deset jiných nicmenej do ni bije.

14. Čo je horši, nežli peklo? Odp. Zla a bezbožná žena, a sice proto, že peklo zlých lentoliko mužův trapi, zla na proti tomu žena i dobrých.

15. Která jest největší riba? Odp. Špalkova ryba, aneb štockfyš, proto že hlava jest pri moři a ocas v nasej krajině.


Předchozí   Následující