Předchozí 0437 Následující
str. 434

lečka] vybíjaným, dvoma karikami a špongami ozdobeným. Obšívky sú z inglie [červené súkno]. Kabanica v lete visí na remenci dolu chrbátom, v zime nosí sa oblečená. — Širica: z bieleho súkna. Podolok siaha až po členky, na chrbte veľký golier, zvaný hazucha. Obšívky z inglie. Pod hrdlom dve polovice předku spojené sú remencom, z ktorého po širici dlhé a počatné remenčoky visia. Nosi sa len v zime od starších gazdov alebo na plecia zahodená alebo do rukávov oblečená. — Nohavice: z bieleho súkna. Nosia sa len v zime. Obšívky z inglie, dolu červená výšivka. — Krbce: priehlavok, boke, podošva, nádkonče, návlaky, v nich pliašky. — Čižmy čierne, bez ozdoby. — Opasok: dosť úzky, s prackami. Nosí sa málo. — Š á 1 so strapci, len v zime. — Klobúk: čierny, veľmi malý a nízky, s čiernou particou ringalkami vybíjanou a karmažínom ozdobenou. — Čiapka: barančená, čierna. — Mládenci majú v nedeľu á sviatok červenú šatku vovereku kožuška. Mladý zať nosí za klobúkom pero so zrkadielkom a pentíkmi.

Ženský odev. Pruslak: matéria [atlas, zamat, štofy], obšivka rozmanitej barvy, gombičke, zápinky, futro. — Oplecko: biele; buď je vyšívané, buď klepňované partičke alebo tkaniny sú doň vložené. — S p o d n i a: z plátna; visí na pleciach na šnúrkach a od prs siaha dolu. Viditeľná čiastka spodnej medzi kytlou a pruslakom je červená tkanina a má názov: stan. — K y ti a: modrá i u neviest vo sviatok biela a zove sa kynteš. — Šata: (atlasová) atlasová, štofová; na nej pändlík, golier zo stuhlu alebo atlasu, čipke, krepindla, šnúrke. — H a r a s y: okolo pásu. Na hrdle perly; gombárka, gombas, galôn. — Kabanica z čierneho súkna, alebo kabát z bieleho, s čiernou obšívkou, alebo biely, satýnom vyšívaný kožuch. — Čižmy vybíjené; v zime čierne kapce. — Šatka kažmírová alebo farbistá. — Sukňa: zo zeleného súkna. Nosí sa vžime, od starých žien i v lete. — Iba mladá nevesta má dve sukne a dve šaty, ináč nosia len po jednej. — Parta: asi 8 cm. široký, červený a zlatom vyšívaný krúžok, na zadku dva podväzke v podobe dvoch krídel, dohora čnejúcich; na podväzkoch brošne, medzi nimi venéok; s party splývajú po chrbte široké stuhle a užšie stuhlíke, rôznej barvy. — Čepec: pod-bitok, límôok, krepindla, záuške, klučke, zadok sberaný. Zemania nosili čiarny lajblík, čiarny kabát a čiarne nohavice.

Riadky tieto písané sú od neodborníka, bez všetkých nárokov, len zo snahy, prispeť k dobrej veci a na povzbudenie a dla návodu p. prof. K. Chotka, vrelého prieteía Slovenska. Pokračovanie — povery, zvyky, piesne atď. — príde až na leto.


Předchozí   Následující