Předchozí 0440 Následující
str. 374

je zajat, nic to žádná pravda není a nebyla, nebo kurýr od jeho Mti pána přijel k její Mti paní nejvyšší a tak dobrou novinu přinesl. Vaši Mti milostivá paní majíc jeti posel za Vaší Mti přinesl nám to za novinu že ňáká partaj jela od pivovara Krtovu od Krtova k Radenínu ve sta koních a tu že sou postavili všichni v zámku po maštalích a dojnicích a nahoře že sou, vícejí nic nevěděl co pověděti, tu sme ho zdrželi až za námi přišel mušketýr a tu povídal že až posavad sou v zámku i v dojnicích a čeleď všecka že zautíkala. Dnes pak ráno, totiž v nedělí někerá dívka domu zase přišla krávy od pólu spodojili a na pastvu vyhnali, Vaši Mti m. p. stále chtěji míti rychtáře praví se bejti císařství a kdo ví čí sou. Plátna co tam bylo tlustýho a mýho třiceti loket jak sem je koupila v Černovicích, to že ten nejvyšší vzal a zámek nevím vemeliť je či co bude chtějí jísti aby se jim dalo. V. Mti m. p. nevím co dáleji bude, oč se mlíčního sklidilo ty dvě neděle nic mi neposlali, nic nevím, jak je tam. Vzejtra sem se domu strojila, nevím jak. Vaší Mti m. p. pánu Bohu poroučím. Psáno v Táboře 9. Julii 1645. Dorota Pacovská. Její Mti paní, paní mé milostivé cedulka.

Václav Schulz:

Reversy pijáků z XVI.-XVIII. století.

Pije a pívalo se v Cechách velmi často nad potřebu. V povznesené náladě docházelo snadno k hádkám, pračkám, ano i mordům, jimž teprv rámě spravedlnosti konec činívalo. Provinilec dostal se do vězení městského nebo k panu purkrabí na Hrad Pražský, a býval oastěji, dle míry provinění svého, i k smrti odsouzen. Aby trestu byl sproštěn, přimlouvali se přátelé jeho u příslušných úřadů za něho a často vymohli i propuštění jeho na svobodu. V tom případě musil však provinilec vydati zvláštní zápis, revers, jímž všelikého ožírání se i pití vína apd. vůbec se odříká, a k jiným ještě věcem, hlavně k službě vojenské proti Turku v pevnostech Uherských se zavazuje.

Pro příklad podávám zde tři takové reversy, po jednom z každého století, z archivu Musea království Českého. První dva jsou zapsány v Registrech zapsání vězňův soudu nejvyššího purkrabství pražského z let 1569;—1634 na listech A. 6 a E. 1 — 2, třetí jest originál mezi listinami Novostrašeckými.

1. 1573 d. 4 května. Ondřej Nelcl z Hradčan slibuje pod pokutou 200 kop gr. č-, že po celý roli pití vína i jiných opojných nápojů se zdrží. — Jakož jest pro své dočinení a nenáležité (pod tím jsouc na závazku) chování Andres Nelcl z Hradčan do vězení do Daliborky dán byl, tu zase z poručení a dovolení JMti urozeného pána pana Čeňka Míčana z Klinštejna a z Roztok a na Hostivaři, purgkrabí Hradu Pražského, z téhož vězení však na takový způsob jest propuštěn: Poně-


Předchozí   Následující