Předchozí 0018 Následující
str. 1
Jan Kabelík:

Další zprávy Jos. Heřmana Agapita Gallaše o mo- ravských Valaších a Hanácích.

VČas. Mat. Mor. XXV. 1901 (str. 245 a d.) podal jsem zprávu o neznámém dosud sborníku rukopisných prací Gallašových, který pod titulem Quodlibet Moravicum etc. II. chová se nyní v knihovně c. k. gymnasia přerovského, uveřejnil jsem tituly všech zápiskův, jež ve svazku tom jsou obsaženy, a ťiplně dva zápisy kulturně-historicky zajímavé, totiž úvodní Moravo, naříkající na národní pokleslosť tehdejší Moravy, a potom 23. 0 potajných Herrnhutích v kraji přerovském.

Prof. Dr. Karel Kadlec uveřejnil v Českém Lidu 1906 Jos. Herrn. Gallaše ztracený spis o Valaších v kraji Přerovském, a to mne ponuklo vrátiti se ke sborníku onomu a uvésti z něho ještě některé další drobnosti, doufám, rovněž ne nezajímavé po stránce jak lidopisné, tak kulturně-historické.

Jako uvedený spis v Českém Lidu (cituji jej zkrátka Val. Kadí.), tak jedná o Valaších též článek 35. sborníku shora jmenovaného (cituji jej Val. Quodl), jenž je nadepsán: Kratky Opis Hory Radostě, jeho Salašuv, a bydlejicich v nem Valachův, pravých Arkádu v Moravských; k němu druží se öl. 36. Slovník některých pokrmů Valaských. Srovnav obojí sepsání, shledal jsem, že se namnoze shodují doslovně, jenom tu a tam jsou nepatrné změny stili-stické nebo věcné, odstavce přemístěny a pod.

či. 35 začíná se popisem Radoště, hory v »Kraji Přerovskem ležici a v ohledu Boha jehož předkové naši pohanští na ní ctili v přibezich vla-stenských pamětné«. Dále spisovatel podává zprávu o díře v Radhošti, o poustevnách i o kříži; potom pojednává o pastvinách a o zdravoto kraje tamního. Ve stati další, o salaších, nazývá AI. Hankeho z Hanken-steina, jehož tam uvádí, »zněmčilým Moravcem«. Zajímavé toto podotknutí, jež chybí ve Val. Kadí., jest zajisté výrazem nelibosti k Hankemu, známému jinak obránci jazyka českého a českému spisovateli, jako horlivému joseíinistovi, kdežto Gallaš sám vrátil se záhy k přísnému katolicismu, stav se zároveň vroucím nacionalistou.*) Salašníkův rozeznává zde



Předchozí   Následující