Předchozí 0019 Následující
str. 2

trojí drah ; ve Val. Kadí. jich čtvero. Potom píše o věcech na salaši potřebných, o věcech a nádobách v kolibě, o pracích a kroji Valachův na pastvě. Při tom neodepřel si (str. 238) věren jsa své zálibě v životě vesnickém, která jej vedla ke spisování idyll, tohoto napomenutí (ve Val. Kadí. ho není) : »Zde od těchto Arkadův našich mohliby se mnozí mě-šťáci chvalitebné střídmosti vynaučiti, kdežto by se spolu z veselých tváří jejich a celé zdravé a svižné podstaty o velkém užitku též ctnosti přesvědčiti. «

Posléze pojednává o mravní povaze Valachů. Jako hlavní chybu vytýká jim zbojnictví, kdežto ve Val. Kadí. jich proti této výtce hájí. Proto také ve Val. Kadí. zkrácena značně píseň Chvála Bace, jsou tam pouze tři slohy, kdežto ostatní potlačeny ; nehodily se mu již, ježto jo ve Val. Quodl. právě uvádí jako »satyrické návěští oné mravní chyby Valachův.« Jsou pak to slohy tyto ;

4. S tebou my bantovat pudem a dobré sa míti budem; keď sa buček zelená, Valach dosti peňaz má.

5. Dobří ludé sou Valaši, nevždycky sú na salaši; o svú dušu pečujú, kedy k farám šturmujú.

6. Ve dne umí koze pásti, v noci znajú dobré krásti, neprivykli zahálce, nikda nejsú bez práce.

V Toastě Bačovi proti Val. Kadí. je na víc ještě sloha čtvrtá, která zní:

@BASv

Jméno Bača, jméno Bača ať po všech horách zní, oni je všech švarných Valachů pravé potěšení.

@

Potom následuje vyobrazení: Bača v svojim všedním stroji na salaši s faskou brymze podobné 7. ve Val. Kadí.

V následujícím Slovníku některých pokrmů v valaských je proti Val. Kadí. na víc za slovem Kvočka : »Kúra jest obyčejnější Valachům slovo, kteříž na Radosti bydlejí, Kvočka ale Vsetínským.« Potom: Makovníky jsou všem známé moravské pečivo. Pery jsou malé, povidlím nadívané a na rendlíku pečené buchetky, kteréž se potom v mléku má-čané jedí.

Jinak je Val. Kadí. proti Val. Quodl. značně rozsáhlejší, neboť tento obsahuje pouze 35 str. čtvercového formátu, popsaných písmem dosti velkým (str. 218-253).

Quodlibet, jak již jméno naznačuje, jest snůška nejrozmanitějších poznatkův o Moravě, ať už načerpaných ze zkušenosti, ať z četby zazna-menavatelovy. Je patrno, že mezi jinými věcmi zvábil jeho pozornost svérázný život Valachův u památného Radhoště, který byl velmi blízký jeho zátiší hranickému ; tak vznikl zápisek Val. Quodl. Později Gallaš rozhojňoval své poznatky o Valaších a maje za základ tento starší svůj zápisek zpracoval látku jeho znova, značně ji rozhojniv ; toť rukopis Val. Kadí.


Předchozí   Následující