Předchozí 0047 Následující
str. 30

hově vypracované. Komposice je nádherná a vypracování úplně bezvadné, což je znamením vysoké vyspělosti v technické zručnosti slovenských žen a dívek. Ornamenty jsou udělány tak pečlivě, že stěží rozeznáme rab a líc. Vložky úvodnic z kraje uhersko-hradišfského jsou po většině udělány žlutým a černým hedvábím. Co se týče ornamentů na těchto úvodnicích a na čepcích, dlužno poznamenati, že ornamenty tyto s výšivkami na šatkách a na rukávcích úplně souhlasně činily vzácný celek harmonický.

Když síťkování dospělo vrcholu, ustoupilo později krajkářství, jemuž byla rovněž naším lidem venkovským věnována táž píle a zručnost. Krajkářství se rozvíjelo zvolna a bylo cenným doplňkem síťkování, jsouc ovšem poměrně na dokonalejší výši umění.

Tak jako ostatní naše památky národopisné i síťkované práce našeho lidu rozváty jsou po celém světě. Kikde není poznamenáno správně, odkud jsou a kdo je pracoval. Hyeny sběratelské, aby mohly nerušené provozovati své pustošení, zatajovaly původ těchto prací, uvádějíce kupce na cesty úplně bludné. A tak bude nutno vykonati důkladnou revisi v různých sbírkách a publikacích a zjistiti vývod těchto památek, aby se cizí národové nepyšnili naším peřím.

Vydati o síťkování systematickou práci bude velmi obtížno, zejména pro velikou rozptýlenost materiálu. Musíme se spokojiti pouze materiálem a dokumenty, řídkými zbytky bývalého a druhdy v rozkošné nádheře kvetoucího umění lidového na Moravském Slovensku.

Doporučujeme tyto ornamentální dokumenty, k nimž netřeba zvláštního bližšího komentáře, pozornosti odborných škol umělecko-průmyslo-vých, jakož i umělcům výtvarným vůbec. V umění musí nastati zdravý návrat na domácí půdu uměleckou. A tak, jako jsme za posledních lei dosáhli v oboru sochařském, malířském a hudebním netušeného rozpětí a vypěstili z ducha domácího vlastní stil: tak také po stránce ornamentální musíme se navrátiti • k svérázné tvorbě lidové, která zanechala nám ve starých památkách velikolepé statky, jakými vykázati se nemůže jiný národ žádný.

Jenom studiem ducha těchto prací zažijeme individuality svých předkův a můžeme pak v duchu tomto pokračovati; neboť jenom oséva-vajíce tuto úrodnou prst domácí a ssajíce touž mízu neposkvrněnou dechem cizím, můžeme obhájiti na poli umění svého osobitého hlediska, jež mezi banální sešlostí a hledaností soudobou vynikati bude původní, ohromující hloubkou a ryzostí na čest a chloubu naši i naší slavné minulosti.


Předchozí   Následující