Předchozí 0082 Následující
str. 65
Cyrill Straka:

Nejstarší kniha výslechů na právě kláštera Strahovského na Pohořelci.

I.

Již v století 13., kdy po způsobu německém tvořila se samostatná soudní práva městská, setkáváme se v Praze mimo městské magistráty ještě s jinými právy, která více méně od oněch byla nezávislá. Známa jsou pod názvem »postranní práva«. Osoby klášterům a jiným duchovním vrchnostem poddané již dávno vyjmuty bývaly privilegiemi papežskými i královskými z moci soudů veřejných a z pravomoci úředníků světských. Proto téměř všecka postranní práva v městech Pražských byla majetkem klášterů a domů duchovních. Viz o tom podrobně u Tomka, Dějepis města Prahy a u Jar. Celakovského.

Pravomoc postranních práv nebyla stejná. Některá majíce jen jakási privilegia ve věcech civilních a úlevy v dávkách obecních, vyjmuta byla jen částečně z pravomoci příslušného hlavního úřadu městského a byla závislá jinak ve věcech soudních, trestních a politických úplně od magistrátu. Byly to hlavně domy duchovních komunit, kde vrchnost byla zpravidla majitelem i uživatelem nemovitosti v jedné osobě. Druhá třída práv postranních byla však, vyjímajíc záležitosti trestní, úplně na magistrátech měst Pražských nezávislá, řídíc své poddané vlastním právem či statuty, ovšem od městských málo se lišícími. Daně na př. odváděla tato práva přímo důchodkovým úřadům zemským. Při těchto právech měla sice vrchnost staré právo vlastnické (gruntovní vrchnost), ale během času užívání domů, zahrad, vinic a pod. přešlo do rukou majetníků civilních, kteří však na uznání gruntovní vrchnosti nejen že platiti musili platy roční z nemovitostí, nebo při převodech jich tak řečené »schválné« (laudemium), nýbrž i ve věcech civilních, policejních, soudních a politických přímo jí podléhali.

U porovnání s prvnějšími právy byli obyvatelé této třídy méně svobodnými, jsouce k vrchnosti své tužšími závazky poutáni, nežli obyvatelé práv třídy prvé, statutem městským se řídící. K těmto druhým, na magistrátech pražských celkem málo závislým právům postranním, náleželo i právo kláštera Strahovského na Pohořelci. Klášter Strahovský


Předchozí   Následující