Předchozí 0159 Následující
str. 142


2. Poseďte tu maličko, poběhnu ja nyníčko na tu horu, podivám se k Betlému, potom povím každému tu novinu. Zdaliž to městečko celé hoří, že tak mnoho iidí k němu běží, že se všude od něho jak od slunce jasného zářa množí. Nechcu-li sa ti tam jíti, móžeš tu při ohni býti, pošleme my tam Václava, ať sa doví, co za zpráva.

3. Pobčhnu já spěšnější, neb jsem já ochotnější nežli Václav. Zdaliž tomu srozumí, vždyť latinsky neumí neb jest valach. Anjel jenom přece opakuje gloria, gloria prozpěvuje, gloria in exelsis, že se narodil Ježíš, ten Messiás. Milí bratři, když jest taká, seberme sa ze salaša, pojdeme do Betléma skokem, ať ho co nejspíše uzřem.

4. Spěš nežli tam půjdeme, tak sa nejprv domluvme, co mu dáme, tomu novému pánu něco na přivítanou darujeme. Já bych myslel mu dát jednu ovcu, Ondra by mu moh vzít medu trochu, Jura sýra do tašky, Kuba zas dvě klobásky, hrachu trochu. Bylo by třeba husličky, bubny, instrumenty všecky, Venclíček vezme trumpetu, zatroubí tomu děťátku.

5. Zdráv buď z dávna žádaný a nám předpovídaný Messiáši. Přišli jsme tě přivítat a poklonu udělat jak Valaši. Přijmi od nás-, pane, tyto dary, které my ze srdce ti dávámy. Budiž ty naším pánem, ať sa k; Tobě dostáném do věčnosti. Tebe matko i děťátko prosíme, též i Josefa, abyste sa přimlouvali, abysme k spasení přišli. Amen.


*) Viz Národ, písně, pohádky, pověsti, říkadla, obyčeje, vyd. Slavia, ř. II.» odděl. 3., str. 183.

Předchozí   Následující