Předchozí 0168 Následující
str. 151

2. Betlem na deskách malovaný, z Kladna.

v zemích koruny české a na Slovensku. Celou knihou vane dobrý úmysl spisovatelův, aby kniha přispěla měrou nejhojnější k uchování, oživení a rozšíření obyčeje stavěti Betlémy v kostelích i v jednotlivých rodinách, ježto Betlem, jesličky látku o narození Páně hlouběji vystihnou, nežli všeobecně nyní rozšířené, jednotvárné, nebo okrasami přeplněné stromky vánoční.

Co tu starostí, vymýšlení, jakým štědrovečerním dárkem překvapiti děti i dospělé, milé, přátele a známé. Nebojím se výčitky, že snad píši nyní reklamu, tvrdím-li z přesvědčení: Kupte za dárek knihu Procházkovu o jesličkách. Bude to památka trvalá na dárce a bude to po letech a letech milá yždy četba, provázená hojností obrázků, z níž se poučí každý, jak i lid česko-slovenský představoval si Bata» při výrobě figurek i seskupení celku po domácku, podle českého života, s laškovným živlem světským, vnikajícím do rozvedeného líčení biblického řadou skupinek, výjevů, řemesel ze života českého soudobého, jak touto výrobou rozmanitě se utvářel ať tištěný na papíru, malovaný na dřevě, upravený z vosku, ze dřeva, ze sádry a pod., prostě nebo s pohyblivými stroji, více méně umělými, ať v domácnosti nebo v kostele, ať při obchůzkách a.hrách koledmků s jesličkami nebo když jesličky se rozšířily ve zvláštní vánoční divadelní výjevy. Překvapují! tu primitivnost u starších figurek, skupin i zase dovednost u novějších jesliček, v nichž vždy podle stáří a původu obráží se život souvěký, kroj, nářadí, domácnost, představy o narození Páně. Nevyhýbá se spisovatel dále ve věcné souvislosti ocenění umělecké tvorby při výrobě jesliček, na vrchol klade roztomilý Betlem Mik. Alše, o němž jsme již v Č. Lidu zprávu podali.

Kniha má název: Ó Betlémech. Kulturně-historická studie se zvláštním zřetelem k zemím koruny sv. Václavské a uherskému Slovensku. Napsal Karel Procházka, schváleno nejdůst. kn. arcib. Ordinariátem v Praze ze dne 27. listopadu


Předchozí   Následující