Předchozí 0185 Následující
str. 168

nosti městské při právě tomto, že se vždycky ku právu, kdyžkoli obeslán bude, postaviti chce. Stalo se jak nahoře rukojemství doloženo.

List 94. Léta 1611 v outerý po sv. Merdardu : »Dorota, manželka Jana Rosnczweika s Kašparem Goltšmidtem. Nové obeslání. Rukojemství: Kašpar Goltschmidt, šenkýř, stoje osobně před právem, k tomu se přiznal, že v jedné i v druhé rozepři, kteréž při právě tomto s Dorotou, manželkou Jana Rosnczweika jmá, kdež v první rozepři jeho z vejtržnosti mordýřské a v druhé z 20 tolarův širokých obvinila, jakž též žaloby to vše dále s sebou přináší a zavírají, za sebe v rukojemství k stání, dostání i o škody až do těch obouch pří skonání ku právu postavuje slovutného pana Jana Khorna, měštěnína Menšího města Pražského. I stoje týž Jan Khorn též osobně před právem, právu rukou dáním připovědčl, že on v témž rukojemství, jakž se svrchu píše, za téhož Kašpara Gold-schmida se postavuje a státi že chce k stání, dostání i o škody až do těch obou pří skonání, právem svým ani ničímž jiným se nezastírajíc. Stalo se za ouřadu rychtářského pana Filipa Folgenacha, v outerý po sv. Merdardu L. P. 1611.« (Podobně jako Kašpar Goldschmidt postavila i paní Dorota Rosnczweiková za sebe rukojmě, totiž slovutného a opatrného pana Martina Khereta, JM. Cis. šrodera. Ano sám manžel její Jan Rosnczweig rukou dáním slíbil, že manželka jeho Dorota ve při své j Goldschmidtem na zavolání práva se dostaví.) Dáno od zapsání ruko-semství obojího po 32 gr.

Dr. Čeněk Zíbrt:

Paměti Fr. J. Vaváka, souseda a rychtáře Milčického, z let 1770-^1816.

I.

Se 2 vyobrazeními. @P@I.

V Českém Lidu uveřejnili jsme již několik článků o písmákovi a rychtáři Milčickém, sedlákovi Frant. J. Vavákovi, jehož spisovatelská a vlastenecká činnost posavad nebyla u nás oceněna ve veliké monografii samostatné. Ot. G. Paroubek, J. Hellieh, F. J. Gečetka, J. Skopec, redaktor G. Lidu a jiní otiskovali v Českém Lidu ukázky jeho prací, prosou i veršem, o poddanských poměrech, o lidových obyčejích a životě selském a pod. Z prací jinde uveřejněných zasluhuje zvláštní zmínky J. Miškovského, Selské povstání r. 1775, vyd. v Českém Brodě 1886.

František (Franěk) .Jan Vavák narodil se ve vsi Milčicích u Sadské dne 26. října 1741. Hoch nadaný a bystrý toužil po studiích, ale pro chudobu otcovu nemohl se jim oddati. Zůstal tudíž doma při otci, stálo pilně se vzdělávaje četbou českých knih, kde jaké se mohl dopíditi, až r. 1761 převzal otcovu chalupu a 5. února 1762 oženil se s Barborou oupovou. Rodinný jeho život byl vždy spořádaný a spokojený. R. 1778


Předchozí   Následující