Předchozí 0184 Následující
str. 167

List 85. V outerý po sv. Marku Evang., 27. dne měsíce Dubna. 1610. Obeslání: Všecky sousedy osedlé též z domův panských, ano všecky šenkýře a hokynáře při právě tomto, jim se oznámiti jmá, že ponůcka (se) nařídí. Item aby se k hostem přespolním těch knížat pokojně a svorně chovali, jim žádné příčiny k nevoli nedávali. Též aby vody před domy do třetího dne jeden každý pod jistou pokutou postavili. Též komíny aby čistotně chovali, na světla a ohně dobrý pozor sami obzvláštně hospodářové domův aby dávali a summovně sami ve všem tom dobrý přiklad na sobě aby dali.

List 88. Letna Páně 1610 v pátek po svatých apoštolův Šimoniše a Judu. Zuzana, manželka Jana Mrzeny, měštěnína Nového města pražského založila právo na Kateřinu Rohovou, protože souce u ní před některou nedělí y službě a zůstávaje v též službě málo kolikas neděl, pryč pokradmo ušla, jí tyto věci pobrala: předně 3 dukáty z truhlice a potom jiný dukát na páteři korálovém, při ní groš stříbrný veliký a zoubě vlčí v stříbře, k tomu jednu velikou cejchu ve půl čtvrti půli, jedno prostěradlo, též dvě rouchy ženské. Pročež že žádá jí právem zajištění. I do-slejehajíc toho táž Kateřina pravila, že ona neměla žádnou tak velikou cejchu v půl čtvrti půli a že jí nic nevzala, že to na ni neukáže. Paní žádala toho poznamenání, že praví, že neměla ona žádnou tak velikou cejchu. Stalo se ut supra.

List 89. V outerý po Všech Svatých, 2. Novembris. Obeslání: pan Jan Markus Raindl z Raindlsbergku. Jan Bočkovský, starší střelec při bra-neeh na hradě pražském.

List 92. Letha Páně 1611. Rukojemství. Jakož se Kašpar Golt-schmidt,N šenkýř u pana Martina Khereta, Jeho Milosti Císařské cušradera, pro některá svá přečinční s uvážením ode práva do vězení dostal, i tolikéž jsouce v témž vězení, na něho Dorota, manželka Jana Rosnzweika, hokyně u téhož pana Martina Khereta, přípověď učinila a to proto, že by ji on Kašpar Goltsehmidt vojákům moravským, že'by ona táž Dorota z pasov-ských vojákův býti měla, prozradil a že jest ona jim dvaceti tolarů širokých dáti musila, a chtěje týž Kašpar Goltsehmidt k těm slavným Božím, hodům vejročním velikonočním sobě z téhož vězení pomocti, pročež za sebe v rukojemství zase ku právu na postavení, kdo by jeho koliv z čeho viniti chtěl, slovutného pana Jana Khorna, měštěnína menšího Města Pražského ku právu postavil. I stoje týž Jan Khorn osobně před právem tímto, rukoudáním panu rychtáři a právu slíbil a připověděl, že on téhož Kašpara Goltschmida ku právu tomuto (právem svým, ani ni-čímž jiným se nezastírajíc) při nejprvnějším zasednutí na právě aneb kdykoli k tomu (aby ho postavil, obeslán bude) postaviti chce. Stalo se při právě v zelený čtvrtek, poslední den měsíce Března letha Páně 1611. Kašpar Goltschmid, stoje osobně před právem, k tomu se přiznal, že poněvadž v té svrchu jmenované věci za sebe ku právu nepostavil než jednoho rukojmě na postavení, pročež podle téhož rukojemství připověděl právu rukou dáním jako dobrý a poctivý člověk pod straeení své živ-


Předchozí   Následující