Předchozí 0183 Následující
str. 166

dvorské české kanceláře registrátora právu, aby ten obstavuňk na poručení téhož J. M. pana kanclíře do další správy vykonán byl, oznámeno. Což, majíce právo od téhož pana Arnošta jménem J. M. pana Kanclíře takové oznámení, jest vykonáno a ty věci s tím kotčím vozem a koňmi právo vzalo. Actum ut supra. L. téhož ve středu po sv. Prokopu, to jest 12. dne vejš jmenovaného měsíce sou ty všecky věci, kromě co náleželo Sekretáři Španihelskému od téhož pana Arnošta a pana Secretáře nejvys. ouřadu J. M. C. maršalství dvorského zpečetěné. Actum ut supra. Letha Páně 1607 v pátek den sv. Panny Markéty, to jest 13. dne téhož měsíce Juli na poručení vejš jmenovaného nejvyššího pána Kanclíře ty věci zase od práva tak zapečetěné vzaty a do domu poselství a legátu papož-skýmu dovezeny a dodány. Actum ut supra.

List 35. L. 1608 v úterý po sv. Trojici pan Zikmund Wunsch ve při své s Volfem a Jiříkem bratry Prunery jakožto člověk přespolní jmenuje plnomocníkem svým k roku (výslechu) u práva Pohořeleckého slovutného a opatrného pana Kryštofa Eekla, solicitátora při dvoře J. M. C. Císařské. Za úřadu rychtářského p. Filipa Folgenacha.

List 44. L. P. 1609 v pátek po sv. Jiljí (4. Sept.) z poručení JMti vysoce důstojného a velebného kněze Jana Lohele, biskupa Šebastianen-ského, suffragána arcibiskupství Pražského a pana opata Strahovského byly jsou tyto osoby do kláštera Michal Plochman, Martin Ardlt a Valentin Wayprt, sousedé práva "téhož kláštera na Pohořelci obesláni a tu jim od pana ouředa jménem a na místě JMti pána oznámeno bylo, že poněvadž předně Martin Kheret pro zaneprázdnění služby své, u JMG. jsa vázán, k povinnosti té, kterouž na onen čas učinil při právě, u věcech právních sedati nemůže a Kašpar Sťamer již dlouhej čas, nemocí těžkou od Pána Boha trestán jsa, v ní zůstává a při právě též sedati nemůže a tak že dosti málo osob, toliko tři a písařem vedle pana rychtáře při právě na ten čas sedávají, pročež aby více osob nařízeno bylo, když by toho při právě potřeba ukazovala a spravedlnosti lidské jak domácích tak přespolních rozeznány a souzeny býti měly, Jeho Milost pán to tak naříditi ráčil, aby vejš tři jmenovaný osoby a sousedé práva tohoto na ten čas ihned po dnešní den, když by jim koliv od pana rychtáře skrze písaře právního, jehož povinnost jest, dáno znáti bylo, aby jeden každý z nich ihned podle jiných konšelův ku právu k panu rychtáři bezevšech vejmluv každého se času nadjíti dali a jemu panu rychtáři a konšelům ve všem při věcech právních a se věcí lidských dotýkajících podle své nejvyšší možnosti radni a nápomocni byli. To že tak upřímně a věrně chtějí učiniti, (v tejnosti raddy majíce a šetrnost ku právu, rychtáři a konšelům i sami k sobě a mezi sebou zachovajíc, uctivostí předcházejíc) i rukou dáním témuž panu ouředníku jménem a na místě. J. M. páně místo povinnosti (až do dalšího ouřadu obnovení, což že se bohdá v brzkém čase od jeho Mti pána státi má) jsou slíbili a připověděli. Stalo se při přítomnosti rychtáře a písaře právního k tomu od jeho milosti pána toho času povolaných a jménem obeslaných letha a dne svrchu psaného.


Předchozí   Následující