Předchozí 0182 Následující
str. 165

Proti skutečnosti trvání řádu růžového kříže pozvedly se však přece některé hlasy, zvláště na straně katolické a vytýkaly veřejně, že vše je namířeno na šíření medicinských a theologických' bludů. Již Adam Haselmeyer se vyslovuje pólo vážně, pólo satyricky ó bratrstvu, jak jej těší, že našel společnost tak ušlechtilých lidí; při tom však probleskuje v jeho výkladech obava, že za vším stojí Jesuité. Jiní' psali otevřeně, že nevěří v sdružení tolika osvícených lidí, poněvadž neslyšeli dosud nikdy o jednotlivých zázračných členech a jejich kouzelném umění; tázali se dále, proč tito mužové se obracejí k širší veřejnosti a vábí nové členy, když přece pomocí svého umění mohou znáti všechny osoby, které by se k jejich záměrům hodily. Takové nevěřící hlasy se vyskytují do dnes.

Cyrill Straka

Nejstarší kniha výslechů na právě kláštera Strahovského na Pohořelci.

List 21. Letha Páně 1607 v outerý po sv. Prokopu, jinak 10. duo měsíce Juli, jinak Července stal se ob stavu ňk k žádosti pana Jiříka z Saydlic a to na jeden kotčí vůz se 4 koňpii, na kterémžto voze byly sou tyto níže poznamenané věci: Nejprve: 1 velká, dlouhá ručniee a dvě malý ručnice Karhanky. Item jeden kožený tlomúk dlouze svázaný. Item jinéj koženej, kračeji svázanej tlomuk. Item dva sanejstry kožený. Item jeden palík co truhla v bílém plátně svázaný. Item S kožené potušky s střemením, jak se k poště potřebuje, k tomu 2 páry vostruh, dva páry bot a 1 krátký kortoláč. Item jinej palík též v tlustým plátně svázaný a při něm dlouhá věc, v troubu složeno, zapečetěno. Dával kotčí správu, že by španihelskému Sekretáři náleželo. Kterejžto stavuňk se stal na poručení J. M. nejvyššího pána, pana Kanclíře království Českého a to poručení, když právo takový stavuňk přijíti se spečova], od J. M. Pána bylo skrze pana Arnošta Hencze J. M. C.


rechten und warhafftigen Physica naturali rotunda, durch eine Visionem chy-micam cabalisticam gantz verständlich beschrieben . .. Bresziaw, Caspar Müller, 1658, m. 8°, str. XIV, 236; znovu Hamburg, 1705, 8", str. XII, 257. — Respon-siones duae F. R. C. ad quosdam suos Clientes. otištěno v Theatrum chymicum VI, 1661, str. 393-96. — Responsum ad fratres Rosaceae Crucis illustres. Heus loo cruce fldis, lux sat liodie. Nam quando flde curris, onus propulsans Ecclesiae, vigebit. Anno 1618, Hamburg, 8°; znovu v Deutsches Theatrum Chemicum III, 1732, str. 349 56. — Prodromus Rhodo-stauroticus, Parergi Philosophici, das ist: Vortrab und Entdeckung, derer hocherleuchten, gottseligen und weitberühmten Brüderschafft vom Rosen Creutz, philosophischen Parergi, sonsten Lapis Philo-sophorum genandt, . . . sampt warhafften Bericht vom Spiritu Universi, und Harmonia Mundi; alles in gewisse Canones getheilt, mit Figuren gezieret und beschrieben durch F. C. R. N. G. I. ct., 1620, m. 8°, str. XIV, 78, 14 vyobr. Předmluva datovaná v Praze, 24-. března 1620.

Předchozí   Následující