Předchozí 0181 Následující
str. 164

za »bratry růžového kříže« a v hojných spisech utvrzovali lid ve víře na bratrstvo.

V popředí těchto spisů je vždy alchymie, to jest dělání zlata, kteréžto umění bylo v moci bratrstva, jak veškeré spisy uváděly, jak jsme viděli. Práce: Frater non frater, Fama frat. R. C, Weltreformation, Tintinabulum Sophorum, Speck auff der Fall, Fortalitium Scientiae, Cly-peum veritatis, Rosa floreseens a ostatní shora uvedené vypravují svorně, že členové brzo po svém vstupu do bratrstva tajnosti vědy alchymistické poznají, které vrcholí pak v umění kamene mudrců nebo filosofii.16)

Podvodníkům se dařilo z počátku velmi dobře. Přihlašovaly se celé řady členů, kteří se chtěli naučiti umění, proměniti prostý kov v zlato. Tím povstaly skutečně na některých místech společnosti, které si osvojovaly jméno rosenkreuzrů. Poněvadž tu ve skutečnosti žádné hlavní vedení a řízení nebylo a poněvadž členové byli slibem nejpřísnější rnlče-livosti vázáni, znajíce jen ty stoupence, které v tom neb onom místě s nimi byli a stýkajíce se s »vyšším« jen potud, pokud toho organisace vyžadovala, mohly tyto společnosti na klame a šalbě založené dlouho trvati, aniž by členové se byli dopátrali pravého stavu věci. Umění dělati zlato se ovšem nepřiučili.16)


15) Rosa jesuitica vyslovuje se o těchto traktátech na 1. 8. takto: (uvádí je jmenovitě) . . . una hujus farinae etliche 100 epistolas unnd Sendschreiben, unter welchen kaum 2 oder 3 richtig sein. Wirdt fast in allen gehandelt von Goldtmachen, Hasenfangen, Meussbannen, ja man will die gantze Welt neu Backen, Sieden und Braten, wie man sie auch haben will.
16) L. Keller, Die Reformation und die älteren Reformparteien, str. 469 vykládá, že spisy tak zvaného růžového bratrstva v XVII. stol. nejsou nic jiného než reprodukce těch děl, které povstaly v 16. stol. mezi staroevangelickými obcemi, které jsou nazývány »křtitelé«. V Monatshefte der Comenius-Gesellschaft 1899, str. 127 a 1902, 145 praví pak: Společnosti, která by se byla nazývala bratrstvem růžového kříže, nebylo nikdy, nýbrž jen bratři, o nichž Robert Fludd (Summum Bonům) praví, že si přikládají jméno »Přátelé Boží« nebo »Bratří«. Z druhé strany připouští Keller existenci společností, akademií nebo škol přírodních filosofů, které mimo jiné měly jako symboly též kříž a růži. V. Andreae chtěl podle něho všechny tyto společnosti spojiti pod novým jménem; proto toto jméno uvedl ve svých spisech a hleděl zkoumati půdu, s jakou by se jeho návrh potkal. Po několikaletých vášnivých literárních bojích byl proveden důkaz, že jméno Růžové bratrstvo se pro ně nehodí; protivníci jeho učinili z něj jméno sekty s příchutí nenávisti a směšnosti. Uvádím zde některé ukázky ze spisů, v nichž alchymistický obsah převládal: Aut hic aut nusquam. Elucidarius major oder Erleuchterunge über die Reformation der gantzen weiten Welt, F. C. R. ausz ihrer Ghy-mischen Hochzeit und sonst mit viel andern Testimoniis Philosophorum, sonderlich in Appendice, dermassen verbessert, dasz beydes materia et praeparatio lapidis aurei, deutlich genug darinn angezeigt werden, durch Radtichs Brotoffer, Luxeme. Lüneburg, bey den Sternen Buchf. 1617, 8°, str. 234; znovu Wien, 1752, 8°, str. 240.. — Ein Güldener Tractat vom philosophischen Steine, von einem noch Lebenden, doch ungenannten Philosopho den Filiis Doctrinae zur Lehrenden Fratribus Aureae Grucis, aber zur Nachrichtung beschrieben. Otiatěno v Grass-hoffově Dyas chymica tripartita, 1625, str. 11—60. — Grasshoff, Aperta Arca Arcani artificiosissimi, das ist: eröffneter und offenstehender Kasten der aller-grössten und künstlichsten Geheimnüssen der Natur des grossen und kleinen Bauers (Chortolaseus i= Condesyanus ~ Johann de Grasshoff); beneben der

Předchozí   Následující