Předchozí 0216 Následující
str. 199

kradený bijí. Vaší Mti tak nyní já vzala sebou sýrů do Tábora dvě kopy třiceti a sedům, másla dvě tuny plný, jedna byla z Ghustnice, druhá z Radenína, třetí tuna asi bez půltřetí hroudy neplná. Taky sem ji s sebou vzala. Co nyní nachovají, mají to všecko posílati v rudkách do Radenína i z Chustnice a potom do Tábora, a pakli to pánbu jinače změniti ráčí, nebo veliká síla k Žirovnici míří vojska. Vaší Mti dala sem tý čeledi tele, jak ten dobytek hnali z Radenína, zabíti; bylo od vojáků stlučený a maličký jako psíček, v zubech, povídají, že je vojáci nosili, též vojáci jedno tele zabili a ním házeli. Já taky dala zabíti jedno tele a jedno pod kravama. Leny Vaší Mti dozrávají i konopě. V Chustnici dvoje konopě vytrhaly a lenu po půl strychu, co sem tam byla, a tak sem Vaší Mti nesměla sem se zdržovati, an je velice nebezpečno. Více ještě mi se všichni lidé diví, že smím ven vycházeti. Vaší Mti milostivá paní, já sem v Radeníně s tím prknem upadla, když sem do Tábora jeti chtěla, to pánbu ví, hlavali je mi se zatočila čili je prkno sklouzlo, tu sem přec jela a pan Melichar mně vázal, když sem do Tábora přijela. Vaší Mti milostivá paní, ten Zaluskej, jak sem milé sejry složila, poslal, abych mu jeden prodala, já sem mu skázala, že nesmím, až o tom Vaší Mti napíši, jak co přivezu, div toho nesežerou vočima. Vaší Mti nyní tentokráte, co tam ještě nepokradli od železa toho mlejnskýho, aneb co bylo kolivěc, to sem do Tábora vzala, nebo nyní co bylo kde, brali ti vojáci, odlupovali, a ten náš zloděj kovář všecko rozdělával, co-kolivěc nahoře od šatu vzali děvkám, všecko to k němu donesli. Vaší Mti milostivá paní mně přece pobrali co tam bylo, já sem se již strojila doma bejti na ty boží žně a toto jinačeji. Suchej jablek a hrušek sem sebou vzala vosům pytlů a ještě sem tam nechala dobře se štyři pytle. Budu-li to mocti dostati, nevím. Vaší Mti milostivá paní milému Pánu Bohu poroučím.

Psáno v Táboře něco, něco v Radeníně, rozeslání svatých apoštolů 1645. Dorota Jinová. Její Ml i paní paní mé milostivé cedulka do Prahy.

Karel Bosům

Voračky masopustní v Polení.

Se 2 vyobrazeními.

Na Klatovsku říkají máškarám voračky. V masopustní pondělí taška-řívají děti a v úterý kolem 10. hod. dopoledne obcházejí chasníci a v 11 hod. přestrojení muži statek od statku. Celkem bývá 20 různých voraček. Jeden dělá slamáka (medvěda), druhý žida, třeli babu s mužem v nůši, čtvrtý ženu s dítětem v náručí, pátý kozu; pak následuje několik kašparů, rytířů na koních a pod.

Podávám obrázky voračky »Kozy«, kterou jsem pro klatovské


Předchozí   Následující