Předchozí 0218 Následující
str. 202

museum*) získal i s dřevěným koněm prostřednictvím p. učitele Fr. Veselého. Na silné násadě, asi V05 m. dlouhé, nastrčena dřevěná palice (délka 40 cm., průměr 20 cm.). Představuje kozí hlavu. 0 její násadu opírá se oběma rukama voračka při chůzi nakloněná a poslamkou nebo houní přehozená. Přikrývka jest upevněna na zadním okraji palice. Uvolněním houně pod palicí vidí voračka před sebe. Palice se urobí ze špalíku měkkého dřeva. Vyřízne se z něho pilkou v polovici dolejší čelist, která se pak.opět kouskem kůže a hřebíčky připojí k palici. Palice je po délce 'provrtána. Tímto otvorem prochází řemínek, připevněný uvnitř k dolejší čelisti; zadní koneček řemínku drží voračka v ruce a otevírá jím a zavírá tlamu palice. Z tlamy ční jazyk z červeného sukna, který je připevněn na dolní čelisti. Oči se naznačují dvěma dřevěnými hřeby a do dvou důlků se nastrčí rohy. Kožené uši se přitlukou. Celá palice se černě natře, oči zůstanou bílé a mají červené okraje. Ku bradě se připevní hrst koudele a zvoneček. Naše palice má ještě zlaté, papírové nálepky mezi očima a na chřipce. Chůze popsané voračky jest celkem nemotorná a údery násadou jen zvyšují celkový, příšerný zjev.

Jos. Fr. Král:

Svatí tři králové.

Náboženská hra z Vamberka.

Tři králové a 2 sluhové neboli »laufři« vejdou do stavení: »Pochválen buď Pán Ježíš Kristus!« Zpívají: Tři králové od východu, jenž sou spatřili novou hvězdu, hned sou svých koňů sedlali a k Bellómu sou se ;brali. Když přijeli k místu tomu, k Betlému městu řečenému, nad nímž nová hvězda stála, ten chlév jim okazovala. — Kašpar: Já Kašpar tobě obětuju zlato, pane Bože připomeň mne na to. — Melichar: Já Melichar obětuju myrhu, neb v tobě mám pravou víru. — Baltazar: Já Baltazar tobě kadidlo obětuju, neb tebe ctím právě a miluju. — Všichni: Pane Kriste Spasiteli, přijmi od nás tyto dary, neb sme my z dalekých krnjin k tobě sem všichni chvátali, neb sme my hvězdu spatřili a podle ní se řídili. Sláva budiž na výsosti, rač nám udělit milosti; bychme tebe vždycky ctili, až na věky velebili.

Laufři (za vojáky ustrojení) říkají vině: »Tohoto nastávajícího novébp roku vinčuju, by tento nově zrozený Ježíšek nás svýma\božskýma dary hojně obohatiti ráčil, skrze které bychme jak časné tak věčné blahoslavenství vyzejskati mohli a potom se s ním v království radovali. To já z upřímného srdce přeju.«


*) Pozn. red. O přestrojování zákoně, kozy, klibny -viz vČeském Lidu II. 345 a d. články prof. Jana Soukupa a podepsaného. Tvůrce klatovského musea, Dr. K. Hostaš, věnoval těmto masopustním zábavám zvláštní pozornost a podařilo se mu získati pěkný materiál, o němž vykládal podepsanému zajímavé podrobnosti ze zvyků již hynoucích. Č. Zíbrt.

Předchozí   Následující