Předchozí 0250 Následující
str. 234

Před cizí dědinou býval svatební průvod zatahován, vůz s nevešlo« zavlakován a ženich musel nevěstu vykoupit. Na obrázku na str. 233. vidět družičky na fasníku stojící, za ním družbové na koních. Před vozem kráčejí dva muži v starém kroji Záhorském. Přední v bílé haleně s vydro-vicí na hlavě, druhý v ocasatém kožichu s opentlenou beranicí na hlavě. Fasník táhne opentlené dvojspřežení.

Dr. Čeněk Zíbrt

Fr. J. Vaváka Zpráva o mocech bylin a koření z r. 1767.

Ambrožka, latině Euphrasia, pro zrak, otci velmi prospěšná jestr když se z ní prášku nadělá a ten na skývu chleba v pivě teplém omočenou se posype a sní. Může se také s vejcetem na měko strojeným aneb s vínem užívati, odjímá také bolest hlavy, když se s jinými bylinami, jenž pro hlavu sou, mísí. Někteří když ji pro otci užívají, přidávají k ní hřebíček aneb verbinku, a jest výborné lékařství. Kdo má již povlakem oči potažené, aby je tím zasejpal. Též zoft z ní do očí pouštěti se má.

A n ý z. Jedený zažití žaludku dává; zacpání vnitřních oudův odjímá; ženám kojícím mléko množí a chutné, husté činí; říchání a zaji-kování opravuje ; kdo má těžkost v prsách aneb v ledví od kamene, ať anýz stluče s lekořicí a semenem melounovým, močí to v víně a to víno pije. Vyprázdní se výborně od hrubých šlemů a kalu i písku z měchýře. Anýz dobře jest do chleba dávati, takový chleb jest dobrý těm, jenž mdlej žaludek mají, jako lidé staří a malé dítky, neb žaludek sílí.

Anjclička, aneb anjelský trank, neb janoklika, ve vodě vařená a pitá prsa čistí a záduch odjímá. Ukousnutí psa vzteklého hojí, neb se nedá tomu nadchnuti, v těle j ozejíti a má se též na tu ránu přikládati zetřený ten anjeličkový kořen. Ten kořen kdo jí, jed a trávení kazí a od sebe pudí, i pestilencí neb moru odpírá a všem nakažlivým nemocem.

Aronova brada. Tato bylina podle svého zdání jest, jak my říkáme, kozí brada. Přikládáním hojí všeliké staré rány a bolesti, jako fistule, vředy etc., neb je od vlhkosti vysušuje a čistí a potom hojí. Totéž činí kořen, když se na prach stluče a do ran zasejpá. Tím listím sejry obložené nebudou červivěti, a jsou-li tam červy, tehdy vypadají. Krev žíly po pouštění kdyby se zastaviti nechtěla, zvař tu kozí bradu ve vodě a spal kus šatu, omoč" v té vodě a přilož na žílu, kde krev teče a hned zstane. Což se i o jiném toku krve rozumí. Latině slovo aruncus ta bylina.

Balšán. Latině menta crispa. Listí jeho zolřené a u nosu držané posilňuje mozek a všecky živolní duchy a výbornou silnou vůní svou


Předchozí   Následující