Předchozí 0251 Následující
str. 285

zahání omdlévání. Kdo nemůže krmě zachovati, ať zvaří balšán s routou a peluňkou a slízem ve vodě a dá je do pytlíčka, uváže na pupek. Otla-čenosti a bolesti hovad potírej šřávou balšánovou, nebudou na to mouchy sedati a červy se dělati. Za tepla obkládáváním hryzení střevní krotí i hlavy bolest ukládá. Pitím trávení a jedovatost odhání. Když nemohou krávy pro učarování dojiti, dávej jim z něho píti a pař jim vemena,, a budou dojiti.

Barvínek. U nás slově s malým rozdílem balvinek. Ten v ústech držený bolest zubů krotí. Uštknutí všelijakých jedovatých životčichův i žáby zlití přikládáním léčí. Komu silně krev z nosu teče, stluc ho a dej na vrch hlavy a oblož ním hrdlo, ihned stane. Které ženě přílišně tok se leje, ať jej na nohách přivázaný nosí, staví se. Kdož by měl kalné a zvižené víno, vlož do něho balvinek a zahraď sud. Budeš míti pěkné, světlé_ a čisté i chutné.

Bavlněné símě. To semeno stlučené a s vínem pité, těžký kašel láme a slabý duch rozmnožuje. Dělá se také z toho semena olejr jenž pihy na tváři, neštovice i po bolestech červená neb černá místa shání a jest k dostání v apotece.

Bez. Listí bezové rány čistí, vředy a pryskýře hojí a kdo nějakou mastí bolesti hojí, nejlepší jest mazati na bezový list. S lojem hovězím neb kozlovým setřené a by tím nohy mazal, zahání brnění i dnu z no-houch. Květ bezový suchý, se starým sádlem vymočeným zetřený, prospívá, když lůno oteče, aby jej na to přikládal, i jiné otoky hojí. Kdo ho zetra s vínem nebo s vínem (?) pije, nedostatky sleziny, buďto tvrdosti, nebo oteklosti opravuje. Item pocení vzbuzuje, protože v svém složení má více větrnosti nežli zemnatosti ; neb ta lékařství, která v sobě mají více větru a ohně, nežli země a vody, k pocení příhodnější jsou. Voda z toho květu pálená, jest mnohé a divné moci, jižto jsem v předešlým spisu obšírně v listu 311. vypsal. Item ovotce bezové, syrové aneb suché, dobře zetříti a s pivem zvařiti a dáti píti tomu, kdo by odněkud spadna mluviti nemohl. 1 bude hned mluviti.

Bedrník. Pimpinella latině slově a má v sobě veliký dar Boži pro potřeby lidské. Prášek z kořena toho s vínem neb teplým pivem pitý kámen lomí i řezavku maří. Zástavu moče otvírá. Záduch a kašel odjímá, a vodnatelnost zahání. Kdo jest po všem těle oteklý, ať kořen ten sejma svrchní kožku pryč, zetře se semenem sveřepovým a pije to v teplým pivě, pomůže sobě. Kdo ten kořen často hryže, srdci velmi spomáhá a nenakazí se morem ani jinými nemoemi. Červenku a onpla-vici zstavuje. V ústech držaný bolest zubův krotí a vytahuje z nich hrubé a nečisté flusy ven. Zimnici zahání, kdo jej i s natí vařený pije. Kojné ženy a chůvy když ho při nahých prsách nosí, hojnost mléka mají_

Bedrník vlaský. Někteří jmenují krkavé koření. Divnou moc má pro zstavení tekuté odkudkoliv krve, nebo tak praví mistři, že kdyby to koření toliko v hrsti nosil a držal, hned krev zstane. Listí jeho vařené ve víně a pité červenku, ouplavici a jiné měkosti břicha mocně tvrdí


Předchozí   Následující