Předchozí 0252 Následující
str. 236

Přikládané hojí raka, fík i fistule; totéž činí prach z něho udělaný, aby ním zasejpal.

Benedikt bílý. Kořen ten ve víně neb v vodě vařený, všeliké staré a hluboké rány, vředy, lišeje, istuli, raka a takové, ješto jsou těžké k zhojení, promýváním a přikládáním hojí, tolikéž zasejpáním. Galenus, ten vysoce vznešený lékař, píše, aby ten kořen s natí dal pod hlavu člověka nemocného. Bude-li míti zdraví ten člověk, že se mu pot vyrazí. Pakli má umříti, tak se mu nic nevyrazí, ale velmi zbledne, což sku-šeno jest.

Benedikt červený. Pitím stračeny čuch navrátí a chuť dobrou činí. Kde se v domě neb v komoře nachází, tam žádná žába, ani had, ani co jedovatého nebude. Do piva v sud vložený, zachová jej od zkysání v letě.

Blín. Semeno blínové, zetřené a zvařené s vínem, oteklosti prsů hojí, když v tom šátek omáčejí a přikládají; od čeho se ta oteklost stává, to knížka, jenž Zahrádka růžová slovo, L. 1572 v Praze tištěná, obšírně vypravuje. Kořen blínový v octu vařený a v ústech držený bolest zubův krotí. Komu by se ruka neb noha zarděla od nátky a byl-li by otok s horkostí, ať to máčí vínem, v němž by blín zvařen byl, zbude všeho, ale voda z blínu pálená lepší jest k tomu. Také když dítě neb člověk doslané všech oudův a celého těla třesení, potírej ho tou pálenou vodou za tepla, mineť ta pakostnice, křeč i třesení. Stalo se času jednoho v Radimi, že se děti některé z nerozumu blínového símě najedly a po něm bláznily, až jim to za koliksi dnův zase samo vyšlo.-

Borák. Borago latině. Keř jeho, jenž má tři ratolesti, s kořenem Te víně vařený, pije se pro zimnici třetidenní. Který pak má 4 ratolesti, pro zimnici čtvrtodenní.

Bobek. Jedený žaludek sílí. Prach z něho v teplým pivě přijatý, svírání v životě, jenž latině colica slově, tiší. Pro otekliny noh i kdekoliv, stluc mnoho bobku a směs s moukou, zvař a obvazuj otoky, pominou. Chceš-li, aby ti housenky zelí nejedly, sÜuc bobek a moč ho ve vodě přes noc a potom v té vodě namoč semeno hlavatičné a sej ho, nebudou ho červy hrýzti. Dětem v mléce mateřském dávaný od psotníku je chrání.

Bodlák. Moc jeho velmi divnou pro zahnání tesknosti Avieaenna vyzpytoval. Když kořen velikého bodláka na prach zetře a jej v jídle pití užívá, podivně tesknost od sebe zapudí a veselý učiněn bude. Také to koření, kdo má červenou nemoc, ať v starém pivě vaří, až by polovic uvřelo a pak to pivo pí. To se též užívá pro zdvižení břicha.

Brothan. Jinač slově Boží dřevec a latině abrotanum. Ve víně vařený a pitý láme kašel a prsy čistí. S medem zetřený a jedený, též v ústech držený, osypání a neštovice v ústech hojí. Komu by hrdlo oteklo, stlučený aneb zvařený s polní růží a přikládaný zahání otok. Ve vodě aky JeJ vařil a tou vodou hlavu myl, zahání závrať hlavy a znění v uších a hlavu od studenosti hojí. Kdo ho s kalkánem vaří a pije, škrkavky v břiše moří. Kdo ním po domě kouří, zahání žáby a hady z domu, třeba


Předchozí   Následující