Předchozí 0253 Následující
str. 237

poslané byly. Kdo má ryšavé neb zrzavé vlasy, ať ho vaří v vodě a za některý čas, 2. a 3. den hlavu meje, bude míti černé a ta ryšavost sejde.

Břečťan. Koho silně hlava bolí, stluc ho a tu šťávu směs s olejem dřevěným, maž židoviny a chřípí. Spáleninu všelijakou hojí, když se ve vodě zvaří a tím zamáčí, obvazujíc šatem.

Březové listí. Dotekl-li by se kdo čeho jedovatého a od toho-oud ten oteklý měl, ať to listí zvaříc váže teplé na ten oud, brzce se zhojí. Item šťáva z něho vytlačená a sedlým mlékem smíšená, aby s ní sejry pomáčel, působí, že nezčervivějí a neplesnivějí. Kdo má kámen,, uvař ho a oblož teplým po břiše, pomine. Hojí též rozjídavé bolesti.

Březová voda ušlechtilé a znamenité moci v sobě má, jižto onen český Galenus, Mistr Křišťan Papoušek v Praze, u sv. Michala farář a kostela Pražského administrátor, který za králův Vácslava VI (!),. Zikmunda a Albrechta se skvěl, velmi chválí. Jehožto naučení, které nějakému panu Janu učinil, v spisu předešlém od listu 582 až do listu 636. jsem vypsal, k-tomu také zprávu o životu jeho přiložil, kterou jsem; z Kroniky České Hájkové a Beckovskýho a z knížky, jenž Země dobrá slově, vytáhl a učinil. Ta voda březová předně pro souchotiny nejlepší jest lékařství. Neb tak mistři praví, že kdyby jen dosti malý kousek plic a jater bylo, pitím této vody zase jiné nové narostou. Protož pro všecky nedostatky plic, jater a sleziny se užívá. Když se této vody měsíce března v času jejího tečení mnoho nachytá a do ní vomanu a routy a dvakrát tolik bazaliky přidá a s tím se zvaří, aneb přepálí, nevyrovná se té vodě žádná voda pro vnitřní i zevnitřní a takměř pro všecky nemoci; nebo pitím obvzláštně srdci a plicím a všem stíženým drobůmi spomáhá, mora odpírá, životní duchy sílí, kámen drobí a ven žene, od ledvin a měchýře žloutenici zahání. Komu z úst smrdí, kdo mívá často kámen neb řezavku, křeč v nohách, loupání v zádech, to všecko po 6 lotách ráno pitá mírně opravuje a léčí. Mytím hlavu od studenosti hojí ačistéidlouhé vlasy dělá.Mistr Christianus Papoušek radí ji píti lidem starým a věkem sešlým a těm, jenž jsou od dávna namožení, polámaní, i těm,. jenž od šlaku a nemoci padoucí bývají pokoušíni, aby ji tak, jak vejš psáno, zvařil a ve sklenici zahraženou nechal, neb tak již dlouho, třebas celý rok vydrží, v své podstatě. Item promýváním čistí a hojí všelijaké staré a smradlavé, nahnilé bolesti a rány, neb ona se shnilosti jako sůl. protiví, zvláště když vykysá, je lepší ke všemu, než nevykysaná. Také v té již vykysané vodě když se ingoust zvaří celý rok, neplesniví a barvu, svou stejnou zachová. V Apatykách skrze celý rok jest ta voda k dostání.

Buk vice. Divnou šlechetností tuto bylinu Stvořitel obdařil, pro> všelijaké neduhy. Vařená a po 9 dní pitá zastavuje kašel. Ve víně pitá pomáhá protrženým a z vysoká upadlým a potlučeným. Na hlavu přiložená odjímá jakékoliv bolesti hlavy. Item aby šátek v vodě, v nížto se ta bylina vařila, omáčel a na hlavu přikládal. Zraněné a červené oči hojí,, když toliko prášek z té byliny s chlebem se jí. Kdo často tu bukvici hryze, všecky neduhy od očí žene a jasný zrak činí. Opět u vodě vařená a pitá, běhavku zastavuje. Kdo má vnitřní neštovici aneb v ústech osy-


Předchozí   Následující