Předchozí 0254 Následující
str. 238

páni, prášek z té byliny v jídle a v pití ať požívá. Koho by pes skažený uštknul, ať se hned na to přiloží, nerozejde se jedovatost po těle a brzce se shojí. Zástavu nemoci ženské propravuje, u víně vařená a pitá. Ztenčuje oteklej život. Ku porodu prospívá. Staří oeští mistři vyšetřili, že ta bukvice, jež okolo Prahy na těch vrších roste, jest nejlepší a má se trhat měsíce máje a června, latině slově betonica, červená jest vždy mocnější, nežli modrá aneb bílá. Voda. její má mnohé a veliké moci,

0 níž v spisu předešlém obšírně na stránce 310. napsáno jest.

Cápi nos. Pro opařeninu vodou dobrý jest, když se zvaří a místa opařená zamáčí. Item květ čapího nosu usušený a na prášek zetřený, n víně pitý, hojí vnitřní otekliny a projímá zástavu. ..

Čertkus, jinač pro střelené c. Užívá se pro vodnatelnost. Když jej ve víně s bedrníkem vaří a pije to, též zástavu moče a řezavku silně propravuje i dnu střevní krotí. Item když přichází na ovce neb na jiný dobytek mór, tehdy prášek z něho dávej jim s chlebem jísti. ' Též navař jej a tu vodu dávej píti dobytku, tak se též od dobytka zahánějí všecky čáry a kouzly a nečisté duchy. V jednom spisu z těch, z nichžto píši, nacházím o jakémsi koření, jenž ďáblík se jmenuje, že když se kořen ten v horkém popeli upeče, potom zetře a s medem smísí a jí, že dobrý jest těm, jenž těžce kašli a dýchají, a jimžto flusové z hlavy do prsův volně padají. Tak když tím ďáblíkovým listím sejry obloží, že neshnijí, aniž je červy nekazí. Z příčiny těch sobě podobných jmen, čertkus a ďáblík, řícti by se mohlo, že jest to snad jedno koření. Což poněvadž dostatečně nevím, jistoty nepravím.

Černobýl. Kdo by nemohl vody pustiti, vař ho ve víně a přilož jia lůno, ihned pustíš. Kdo by se v chůzi ochvátil, mej sobě nohy ním, přijdou zase na své místo. Kdo má červenku, ať semeno z černobejlo stlučené s máslem usmaží, pak do toho dá vejce a nětco maličko netře-ného šafránu, a to jí, bude zdráv. Kdo má závrat hlavy, zvař jej •s pelunkou v silném octě a mej tím hlavu. V masné polívce jedený žaludek sílí. Když červy neb pilousové obilí žeří, krop a kuř ním obilí. Tolikéž když na slady v pivovářích mušky sedají, ale musí k němu přidat 'hořkého lupení a volšových šišek pro ty sladové mušky a tím kropiti. Do obilních vrstev zelený se dává.

Č er no hlávek. Která žena by nemohla mrtvého plodu poroditi, vař jej s částkou heřmánku, ve vlaském víně aneb v českém a dej jí teplé píti, bude jí spomoženo. Item kdo by měl otok okolo srdce aneb v prsách, stluč ho dobře a přikládej, ale lepší jest k tomu voda z něho pálená, aby v ní šat omáčel a přikládal, o níž předešle (t. j. v prvním spisu) v listu 316. obšírně. Ve víně vařený a pitý opravuje prým a smrad ústní i hrdla oteklosti a by ním též hrdlo obkládal.

Černé koření zahradní. Užívá se pro smědok, když se prášek z něho v teplým pivě pije, ale přidá se k němu částka puškvorce a hořčice. Na hlízy kladený hojí je a přitahuje pod sebe všechen neduh do jednoho místa, odkudž potom vyteče ven a rána se zahojí. Protož

i koníří pro vyčištění hovad od flusů, což obecně hříběeí jmenují, užívají


Předchozí   Následující