Předchozí 0306 Následující
str. 290

Musea království Českého, kdež se chová pod sign. 28. H. 9.

Knížka česká byla upravena zcela podle vlaského vzoru, totiž i list titulní i další listy jsou tištěny deskami, bez sazby textové, celé stránky jsou otisky mědirytin. Na každém listu jest 6 čísel a u každého čísla jsou 4 předměty, představy. Originál snáře Fr. Manconi byl vydáván po roku 1750 skoro ve všech evropských recích. Způsob, jakým jsou výjevy i předměty, kroje a nářadí atd. znázorněny v českém vydání, shoduje se s datem Snáře z r. 1751.

Umělec, který ryl text český připojený k správnému textu německému, asi česky neuměl vůbec nebo špatně, a jen podle chatrné výslovnosti. Tím vysvětlíme hrozně zkomolené názvy české, někde otrocky utvořené vedle předlohy německé, s hojnými germanismy a často se slovy, kde jen koncovky české jsou násilně naraženy na slova německá.

Proč otiskujeme vzácnou knížečku v Českém Lidu? Obrázky znázorňují zajímavým a rázovitým způsobem život tehdejší v polovici věku XVIII. s podrobnostmi, jichž bychom se jinde nikde nedohledali. Nebylo jinde místa a nebylo času i příležitosti, aby umělec zobrazoval celou řadu věcí a vý-




Předchozí   Následující