Předchozí 0305 Následující
str. 289

mléko udělati. Jest chutné k jídlu a zdravé. Můžeš s ním také strojiti rejži, krupici a jiné kaše. . Budou modré a dobré, ježto se tomu ti, jenž to nevidí, budou diviti.

C li e b d í. Ebulum latině a německy Attich slově. Vařené a pité vodné tělo suší. Item do koho by had vlezl, chtěl-li by ho v sobě ten umořiti a stráviti, ať pije chebdí s vínem vařené a nic jiného, a má jísti pečené jablka s zázvorem, a též nic jiného. Šťáva a listí jeho s muškátem jedená tesknost zapuzuje.

Dr. Čeněk Zibrt :

Obrázkový snář česko-německý Fr. Manconi z r. 1751 pro sázení do loterie.

V knize Z her a zábav staročeských, vydané ve Vel. Meziříčí r. 1889, podal jsem náčrtek dějin loterie v zemích českých. Naděje výnosné výhry lákala a byly vydávány zvláštní návody, jež naznačovaly pravdě podobně, které číslice dlužno sázeti, aby vyšly a o-blažily hodnou výhrou. — Záhy využitkovali podnikatelé záliby ve výkladech snů a snažili se určovati, zdá-li se o tom neb o tom, co to značí na číslicích, aby se mohlo sázeti pro štěstí. Byly vydávány snáře, ale již nikoli snáře s výkladem slovným, nýbrž seskupovány byly pod číslo 1-90 rozmanité předměty v pestrém výběru se zatajeným slibem, že vyjde to a ono číslo, jímž předmět, o němž se zdálo, byl označen.

Hlavně v Itálii a v Německu byly vydávány podobné návody, snáře obrázkové a těšily se všeobecné oblibě. Po dlouhém hledání dopátral jsem se také českého vydání vlaského snáře, nejvíce rozšířeného, Fr. Manconi. Výtisk daroval p. Dr. Ed. Šebesta bibliothece


Titulní list Obrázkového snáfe z r. 1751.


Předchozí   Následující