Předchozí 0342 Následující
str. 326

výrobě brusů; dále vzorkování, reklamy a cenníky pro cizinu, loío vše jest dnes nemožno, neboť není peněz.

Byl by svrchovaný čas, nemá-li býti pozdě, pomoci klesajícímu odboru brouskařskému, by okresy, zemský výbor a hlavně vláda ujaly se klesajícího domáckého průmyslu, aby se vyšinul a tak zužitkovány byly ku prospěchu a blahobytu obyvatelstva zdejšího kraje »materiály«, které v jakosti podobné neskytá hned tak jiný země kout!

Mat. Václavek:

Ortel vyneseny apelací Pražskou nad Martinem Blažkem u práva města Vsetína r, 1711.

Město Vsetín mělo jako jiná města a městečka v Čechách a na Moravě své hrdelní právo, od které však doby, přesně se neví. Jisto jest jen tolik, že již r. 1472 poukázán Vsetín ke král. městu Uher. Hradišti, aby tam se obracel o soudní nálezy.*) Od r. 1579 brávalo Vsetínské právo svá naučení u práva Olomouckého; ale roku 1679 ustanoveno od Leopolda I., že všechna jednotlivá práva moravská jakožto naučná (Olomouc, Brno, Uher. Hradiště, Jihlava) přestala a veškery apelace z Moravy přikázány apelačnímu soudu v Praze, který také všecky ortele hrdelní vynášel. V přítomném podáváme ukázku vyneseného ortele ku právu Vsackémn.

Jménem a na místě nejjasnějšího velikomocného knížete a pána pana Karla ž Boží Milosti Špaňhelskýho, Ijlierskyho a Ceskýho krále, arciknížete Rakouskýho, jakožto kralujícího krále v Čechlích, pána našeho nejmilostivějšího, president a raddy J. Milosti nad appeliacími na Hradě Pražském zřízené a usazené mčvše tu od práva města Vsetína, Martina Blažka při témž právě in puneto violenti stupri vězením zjištěného, spolu s dobrovolným jeho vyznáním se týkající odeslání žádosť a otázku v svém pilném a bedlivém povážení, na ni toto naučení dávají a z práva nacházejí: že naddotčený Martin Blažek.pro takové své těžké a pohorš-livé přečinění jiným ku příkladu a strachu, sobě pak k zasloužilé pokutě mečem na hrdle trestán, na kolo vložen a hlava nad kolem na špic nastrčena a tak do povětří vyzdvižena — naprou ale tomu Veruna Hra-diškova na cti a dobré pověsti zaopatřena býti má, jakož i tuto se opatřuje. Vše podle práva. Tomu na svědomí pečeti J. Mil. ovdovělé Císařovny**) jakožto nynější paní regentky k tomuto soudě obzvláště zřízenou jest, zapečetní (!). Actam na témž Hradě Pražském 21. dne měsíce července léta Páně 1711. L. S. President: Ernst hrafrě z Herbersteina. K. J. Kupecz (?) z Bielenbergu. Adressa: Ku Prawu Miesta Wsetina w Margkrabstwj Moravském.


*) Viz obšírněji Váolavkovy »Dějiny města A^selína« 11. vyd. 189 a násl. **) Vilemína Amalie, vdova po cis. Josefovi I. zemřevším dne 17. dubna 1711.

Předchozí   Následující